Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul, implicat în deturnarea unui petrolier sub pavilion panamez (Reuters)

petrolier.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Forțe sprijinite de Iran ar fi preluat controlul unui tanc petrolier în Golful Persic în largul costelor Emiratelor Arabe Unite, au declarat agenției Reuters trei surse din domeniul securității maritime, după ce marți Agenția de comerț maritim a Marii Britanii a raportat o posibilă deturnare în zonă.

Update: Grupul de persoane care urcase la bordul unei nave în apropierea coastelor Emiratelor Arabe Unite (EAU) a părăsit nava, a anunțat miercuri Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (United Kingdom Maritime Trade Operations - UKMTO), la o zi după ce semnalase o posibilă deturnare a navei, potrivit agențiilor DPA şi EFE citate de Agerpres. "Atacatorii au părăsit nava. Vasul este în siguranţă. Incidentul s-a încheiat", a transmis UKMTO, fără a oferi detalii suplimentare.

 

Două dintre sursele Reuters au identificat nava sechestrată drept tanker-ul transportator de asfalt/bitum Asphalt Princess, sub pavilion panamez, ce se întrepta spre Strâmtoarea Ormuz, calea prin care trec circa o cincime din exporturile petroliere maritime din lume.

Iranul a negat că ar fi implicat, Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al forțelor armate iraniene denunțând informațiile privind incidentele maritime și deturnările din zona Golfului drept ”un tip de război psihologic și pregătire a noi accese de aventurism”.

Ministerul britanic de externe a spus că ”investighează de urgență” un incident privind un vas în largul Emiratelor Arabe Unite, iar SUA au anunțat că sunt îngrijorate de informații și le analizează.

O sursă americană a spus că Statele Unite iau în considerare repoziționarea cel puțin a unei nave în apropierea Asphalt Princess pentru a vedea ce se întâmplă.

Tensiunile se intensifică în regiune după atacul de săptămâna trecută asupra unei nave administrate de o firmă israeliană, în atac fiind uciși un marinar român și unul britanic.