Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis nu crede în restricții. Pantazi: Președintele se poziționează pe contrasens

klaus_iohannis_restrictii_cristian_pantazi.jpg

Președintele Klaus Iohannis, aici în Parcul Natural Comana, 4 august 2021 (Sursa foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis, aici în Parcul Natural Comana, 4 august 2021 (Sursa foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis nu agreează ideea unor eventuale restricții pentru persoanele nevaccinate. Șeful statului declară că pandemia nu va fi învinsă prin ”măsuri care duc la discriminări”, ci prin vaccinare.

Declarația președintelui Klaus Iohannis legată de restricții vine pe contrasens cu trendul european, spune la RFI redactorul-șef de la G4Media, Cristian Pantazi: ”Președintele se poziționează cumva pe contrasensul istoriei, vrea să acționeze sau să pară ca rabinul din povețele acelea în care dă dreptate tuturor. În timp ce noi ne îndreptăm rapid, cu o dublare a numărului de infectări de la o săptămână la alta, spre valul patru al pandemiei, în timp ce țările din vestul Europei, pe care le invoca chiar președintele Iohannis, introduc fie vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii, fie sancțiuni pecuniare, ca în Grecia, pentru profesorii care nu se vaccinează, în acest timp, președintele respinge orice formă de ceea ce el numește discriminare”.

”Nu cumva discriminați sunt cei care respectă toate regulile din pandemie, care se vaccinează, care își vaccinează și copiii și bătrânii și suferinzii din familie, dar se vor trezi cu măsuri restrictive în localitățile lor, pentru că, ce să vezi, ceilalți 70% din locuitori nu se vaccinează și nu prea le pasă despre ce se întâmplă?”, se întreabă Cristian Pantazi.

 

Ce spune Klaus Iohannis despre eventuale restricții?

 

Pandemia nu poate fi învinsă prin discriminare, ci prin vaccinare, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis, întrebat despre eventuale noi restricții pentru românii care nu s-au vaccinat: ”Nu putem să îi constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înțeleg. Așa este și cu vaccinarea. Trebuie să aprofundăm, să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. De asta, de fiecare dată când fac declarații spun românilor să se vaccineze. Este foarte foarte important ca să prevenim un nou val, ca să prevenim răspândirea acestui virus. Însă interdicții neexplicate, în această etapă, după părerea mea, nu ne duc foarte departe și chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate în locurile neesențiale, restaurante, cinematografe și așa mai departe, asta nu rezolvă problema. Rezolvă doar probleme punctuale”.

 

Prof. Răzvan Cherecheș: Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4

 

Sorin Paveliu (SAR): Personalul medical care refuză să se vaccineze să fie trimis la reeducare

 

Președintele afirmă că nu va accepta ”măsuri care duc la discriminări”: ”Nu putem să învingem pandemia prin discriminare. Noi putem să învingem pandemia prin vaccinare. Este destul de simplu de spus, este mai complicat de realizat, însă repet, vaccinul este disponibil la liber de câteva luni de zile deja și oamenii trebuie să înțeleagă că noi am ajuns aici în faza în care avem puține cazuri și datorită vaccinării și dacă vrem să rămână așa, atunci vor trebui mult mai mulți români să meargă să se vaccineze”.

 
Cristian Pantazi, despre declarațiile lui Klaus Iohannis, care nu agreează eventuale noi restricții