Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cauzele și consecințele asasinării activistului belarus Vitalii Șișov la Kiev

vitali.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Vitali Vasilievich

Chiar dacă inițial a părut a fi un suicid, pe măsură ce investigațiile avansează, moartea activistului belarus Vitalii Șișov dezvăluie evidențe ale unui asasinat organizat de la Minsk. Asasinatul pare a marca un nou stadiu în relaționarea regimului Lukașenko cu diaspora belarusă, dar și cu întreaga infrastructură de organizații care susțin diaspora belarusă în vecinătatea Belarusului.  Din câte se pare, asistăm la o nouă spirală a descompunerii treptate a regimului Lukașenko, care a început a-și teroriza cetățenii și peste hotare.

Pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul găsirii trupului neînsuflețit al activistului belarus Vitalii Șișov, adică marți dimineață, tot mai multă lume este convinsă de faptul că acest act nu a fost un suicid, ci o imitație a suicidului, în spatele căruia se ascunde un asasinat coordonat fie de la Minsk, fie de la Moscova. Autoritățile de la Kiev, nu exclud pentru moment niciuna din ipoteze.

Din multiplele evidențe care continuă să apară în mediile de limbă belarusă, ucraineană și rusă, drept rezultat al investigațiilor atât din partea autorităților ucrainene, cât și a jurnaliștilor, reiese că activistul belarus nu avea niciun motiv să comită suicid.

Mai mult, în ultimele săptămâni acesta discutase în repetate rânduri cu apropiații săi despre urmăriri sau filări de către indivizi suspecți. Ce trezește și mai multe bănuieli, pe corpul neînsuflețit al lui Vitalii Șișov au fost identificate multe semne de violență fizică. Până și creanga de care a fost găsit spânzurat într-o pădure de la periferia Kievului lasă urme de suspiciuni, din cauză că aceasta este amplasată prea jos față de înălțimea activistului.

”Casa Belarusă”

Motivele pentru care a fost asasinat activistul încă rămân a fi elucidate complet, dar în topul mobilului acestei crime este activitatea lui Șișov legată de ”Casa Belarusă” din Kiev, o organizație neguvernamentală care și-a început activitatea în toamna anului trecut.

Organizația în cauză, a devenit pe parcursul ultimului an un eficient mecanism de centralizare și organizare coerentă a activităților diasporei belaruse din Ucraina. Practic, ”Casa Belarusă” a devenit umbrela sub care se regăseau mai multe organizații ale diasporei belaruse ce se ocupau cu probleme ale refugiaților din Belarus.

În felul acesta, diaspora belarusă din Ucraina formată în ultimele luni, și care numără deja multe mii, a început să devină în ultima vreme un al treilea centru de organizare eficientă împotriva regimului Lukașenko, după Polonia și Lituania.

Care sunt urmările asasinării lui Vitalii Șișov? Regimul Lukașenko a intrat, din câte se pare, într-o fază și mai criminală, dacă se poate spune așa. Asasinarea lui Șișov este un semnal pentru diaspora, și mai ales pentru cei din Ucraina, acolo unde diaspora belarusă devine la fel de numeroasă ca în Polonia și Lituania.

Mulți jurnaliști, activiști, ONG-iști și IT-iști în ultimele luni s-au refugiat anume în Ucraina. Există printre ei nume foarte importante din zona activismului civic și a formatorilor de opinie. Pericolul mare pentru regim este cultura protestului din Ucraina, adică transformarea diasporei belaruse din Ucraina într-un fel de aripă mai militantă, mai activă din punct de vedere fizic, inclusiv datorită exemplului societății ucrainene care are o tradiție a ”maidanurilor”, adică a mișcărilor revoluționare de protest.

În egală măsură, și războiul cu Rusia din Ucraina de est, acolo unde sute de belaruși luptă sau au luptat de partea ucraineana, reprezintă un element suplimentar care contribuie la formarea culturii protestului printre belarușii din Ucraina. Radicalizarea acestor belaruși este bine-cunoscută, la fel ca și capacitatea de a ține arma în mână.

Odată cu asasinarea lui Șișov, eliminarea fizică devine, așadar, un ”instrument de lucru” al regimului și în afara Belarusului, adică în relație cu diaspora. O asemenea evoluție (în sens de degenerare) era prezisă încă de la răpirea lui Roman Protasevici, și iată că au trecut puțin peste doua luni până la adeverirea acestei predicții.

A doua ipoteză

Mai există o ipoteză pe masa autorităților de la Kiev, și anume că Șișov ar fi putut fi omorât de serviciile secrete ale Rusiei. De ce? Cât de straniu ar părea, pentru a pune presiune pe Lukașenko. Fiindcă în urma acestui asasinat, sancțiunile împotriva lui Lukașenko se vor intensifica, inclusiv din partea Ucrainei, care chiar cu câteva zile în urmă anunța, de exemplu, că Forțele Armate Ucrainene vor cumpăra importante cantități de combustibil diesel din Belarus pentru tancurile ucrainene.

După un asemenea asasinat, astfel de contracte vor fi cu siguranță rupte de către președintele Zelenski.

În continuare, de ce ar vrea Moscova să alimenteze un conflict și mai mult  între Kiev și Minsk? Ei bine, Moscova își dorește ca Lukașenko să recunoască anexarea Crimeii, iar pentru aceasta are nevoie de un Lukașenko total dependent de Rusia și cât mai ostil posibil față de Ucraina. La acest moment Ucraina încă rămâne al patrulea partener comercial al Belarusului, iar Moscova are un interes ascuns ca relațiile între cele doua țări sa fie cât mai tensionate.

Așadar, asasinarea lui Vitalii Șișov este un puternic semnal de alarmă care nu se va lăsa fără urmări. Diaspora belarusă din Ucraina ar putea răspunde prin escaladare, fiindcă Ucraina este unica țară unde s-au refugiat extremiști belaruși ”autentici”, care beneficiază și de o graniță între Belarus și Ucraina care nu este întocmai impermeabilă.

Nu în ultimul rând, Ucraina s-a alăturat activ până în prezent aproape la toate sancțiunile Vestului vizavi de Belarus, însă în momentul în care vor fi confirmate ipotezele asasinatului comandat la Minsk, am putea sa ne așteptam la sancțiuni suplimentare și mai dure din partea Kievului.

 
Cauzele și consecințele asasinării activistului belarus Vitalii Șișov la Kiev