Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Persoanele dublu vaccinate din lista verde și galbenă pot intra fără carantină. România trece pe lista verde

imigratie_uk.jpg

Frontiera britanică la aeroportul Heathrow
Dublu vaccinații din țările de pe lista verde și galbenă sosiți în UK nu mai trebuie să stea în carantină din 8 august
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pasagerii complet vaccinați care se întorc în Anglia, Scoția și Irlanda de Nord din Franța nu vor mai avea nevoie de carantină începând de duminică 8 august. Mai multe țări au fost promovate în lista verde, între care și România, și pe cea galbenă.

→ Datele de la cea mai recentă raportare a GCS despre situaţia crizei COVID-19

În cadrul schimbărilor aduse sistemului de semafoare pentru călătorii, Franța este mutată de la galben-plus la galben. Franța fusese adăugată pe listă luna trecută, pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Covid Beta, despre care oamenii de știință cred că ar putea fi mai rezistente la vaccinuri.

Germania, Austria și Norvegia se numără printre șapte națiuni care au fost adăugate pe lista verde ca parte a modificărilor.

În ciuda speculațiilor anterioare, Spania va rămâne pe lista galbenă, permițând călătorilor care sunt complet vaccinați să se bucure în continuare de o returnare fără carantină.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor din UK a declarat că “cei sosiți din Spania și toate insulele sale sunt sfătuiți să facă un test PCR înainte de plecare ori de câte ori este posibil” în loc de testele de debit lateral mai ieftine.

Bahrain, Qatar și Emiratele Arabe Unite au fost mutate de pe lista roșie pe lista galbenă. Dar Mexicul este printre cele patru țări considerate acum ca fiind printre destinațiile cu cel mai mare risc care trec pe lista roșie.

Modificările începând cu ora 04:00 BST (6:00 în România) din 8 august ridică numărul total de țări sau teritorii de pe lista verde - de unde toți călătorii se pot întoarce fără a fi nevoie să pună în carantină - de la 29 la 36.

Dar alte țări au propriile reguli cu privire la permisiunea vizitatorilor - așa că a fi pe lista verde a Regatului Unit nu garantează că acești călători pot vizita acele țări.

De asemenea, nu există modificări ale regulilor care impun călătorilor să susțină teste înainte și după întoarcere.

  • Trecerea de la galben la verde: Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Letonia, România și Norvegia
  • Trecerea de la roșu la galben: India, Bahrain, Qatar și Emiratele Arabe Unite
  • Trecerea de la galben la roșu: Georgia, Mexic, La Reunion și Mayotte
  • Trecerea de la galben plus la galben: Franța

 Pe lângă modificările aduse listei de semafor, costul șederii la un hotel de carantină - care este obligatoriu la sosirile dintr-o țară cu listă roșie - crește.

Prețul pentru călătorii adulți singuri va crește de la 1.750 GBP la 2.285 GBP începând cu 12 august și 1.430 GBP pentru un al doilea adult.

Guvernul spune că acest lucru reflectă mai bine costurile implicate. Aceasta include transportul la hotel, securitate, furnizarea de servicii de asistență socială și cele două teste PCR care trebuie luate în ziua a doua și ziua a opta a șederii.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani vor plăti în continuare 325 GBP; în timo ce pentru copiii cu vârsta sub cinci ani este gratuit.

Guvernul Regatului Unit stabilește listele roșii, galbene și verzi pentru Anglia, în timp ce celelalte națiuni sunt responsabile de propriile lor liste. Scoția și Irlanda de Nord au confirmat că vor adopta aceleași schimbări ca și Anglia.

Dar executivul Țării Galilor a criticat “natura ad-hoc” a deciziilor de călătorie ale guvernului britanic. “Continuăm să recomandăm împotriva tuturor călătoriilor în afară de cele esențiale, din cauza riscului continuu de infectare” a spus executivul de la Cardiff într-un comunicat.