Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza petrolierelor din Marea Arabiei: „Ne putem aștepta oricând la o confruntare militară”

petrolier.png

Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă

Un nou incident a avut loc în Marea Arabiei. Un grup de persoane încă neidentificate a preluat controlul zilele trecute asupra unei nave aflate în apropierea coastelor Emiratelor Arabe Unite. Deturnarea vasului s-a încheiat după câteva ore, după ce atacatorii au părăsit de bunăvoie vasul, a transmis un grup al marinei britanice. Incidentul vine la câteva zile după ce un petrolier aparținând unui antreprenor israelian a fost atacat în Marea Arabiei, iar doi marinari, unul român și altul britanic, și-au pierdut viața. Occidentul a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acestui atac, dar Teheranul a negat orice implicare. La RFI, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota spune că Iranul este singurul stat din zonă care putea acționa în acest mod.

Iulian Fota: Nu văd nici o altă țară în afară de Iran capabilă să întreprindă astfel de acțiuni, astfel de atentate la siguranța cetățenilor Europei, la libertatea navigației. Aici, lucrurile sunt foarte clare. Întrebarea este ce înseamnă toate aceste lucruri. În primul rând, Iranul dorește să transmită un mesaj Israelului pentru că nu este o întâmplare că sunt atacate nave care au patroni israelieni. În al doilea rând, este o provocare și un răspuns, dacă vreți, la adresa Statelor Unite. Și aici cred că Iranul încearcă să se poziționeze cu anumite tactici de natură rusească față de Statele Unite.

Este și o provocare la adresa Europei, având în vedere că doi marinari europeni au fost uciși în atac. Iranul vrea să transmită că în zona respectivă el stabilește regulile de joc, el hotărăște cine trece în siguranță pe acolo și cine nu.

Reporter: Incidentele care pot apărea într-o astfel de zonă foarte fierbinte pot fi un avertisment, un semnal și să pot încheia lucrurile așa sau se poate ajunge la o escaladare a lucrurilor către conflicte armate. Cât de periculoase sunt așadar aceste conflicte pentru pace din regiune?

IF: Vorbim despre una din cele trei zone cu volatilitate maximă în acest moment din întreaga lume. E clar că acolo ne putem aștepta la o escaladare, la o confruntare militară pe neașteptate oricând. Occidentul va trebui să vină cu un răspuns și are o dilemă complicată pentru că, dacă va da doar un răspuns diplomatic, aceasta va fi un răspuns slab.

Pe de altă parte, lucrurile nu e foarte clar că se vor opri aici. E posibil să nu fie doar Iranul implicat. Să nu uităm că recent Iranul a semnat un acord foarte important cu China, o altă țară care încearcă să testeze Occidentul și să îi testeze reacțiile.

Ascultă:

 
Fostul consilier prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota, despre criza din Marea Arabiei