Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Ștefan Cazimir, fondatorul Partidului Liber-Schimbist

stefan cazimir.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/FederatiaEvreilor

Filologul român s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, a anunțat joi seara Federația Comunităților Evreiești din România.

Anunțul moții lui Ștefan Cazimir a fost făcut pe pagina de Facebook a acestui for:

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România a aflat cu profundă durere și imens regret de trecerea în neființă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ștefan Cazimir, intelectual de înaltă ținută, recunoscut și apreciat om de cultură. Prin dispariția sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriașă pierdere, ci și societatea română în general”.

Filologul Ștefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător și critic al operei lui I.L. Caragiale, conform Federației: „Deloc întâmplător, pentru că și Ștefan Cazimir era dăruit cu un simț al umorului extraordinar”.

Amintim, după Revoluția din 1989, Ștefan Cazimir a fondat Partidul Liber - Schimbist, iar prin prezența sa în Parlament a încercat să aducă echilibru și concordie în politica românească, mai spun reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România.

A fost autor a numeroase cărți foarte valoroase, Ștefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanți membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.

Personalitatea sa și moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deținerea funcției de Președinte al Comisiei de Etică și Mediere F.C.E.R. În rândul comunității evreiești, Ștefan Cazimir activa neobosit în viața culturală, participând la numeroase evenimente literare și artistice. Generos, împărtășea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaștere, fiind o adevărată <enciclopedie umană>. Totodată, sfaturile sale de viață erau neprețuite”, au mai scris reprezentanții federației pe rețeaua de socializare.

Născut la Iaşi la 10 noiembrie 1932, Ștefan Cazimir a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti.

De asemenea, a fost deputat în trei legislature, din 1990 până în 2004, când s-a retras din viața politică.