
Politică
Parlamentul de la Chișinău urmează să acorde vot de încredere Guvernului Gavrilița
198487228_4106194596165944_4684865327245965212_n.jpg

După aproape opt luni, R.Moldova va avea, începând de vineri, un Guvern cu drepturi depline. Atât lista noilor miniștri, cât și programul de guvernare, au fost aprobate, joi, de Comisia Juridică Numiri și Imunități a Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului e nevoie de 51 de voturi, ori fracțiunea PAS are 63 de mandate din totalul de 101.
Deși deputații Partidului Șor au anunțat anterior că vor susține Guvernul Gavrilița, vineri, înainte de ședința Parlamentului, au declarat că nu o vor mai face. Nici Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, aflat în opoziție, nu va vota noul Executiv.
Programul ”Moldova vremurilor bune” stabilește un șir de obiective de dezvoltare, structurate pe mai multe domenii strategice, inclusiv economie, protecție socială, educație, infrastructură, anticorupție, justiție, cultură. Printre prioritățile imediate anunțate de Guvern se numără gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19; demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție; creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile și restabilirea finanțării externe. Imediat după investirea Executivului, programul de guvernare va fi pus în consultări publice în vederea elaborării planurilor de acțiune pe fiecare domeniu de guvernare.
La începutul săptămânii, Natalia Gavriliță a depus la secretariatul Parlamentului programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet. Printre ei găsim și câțiva consilieri ai președintelui Maia Sandu, iar unii care au mai fost anterior miniștri. Sunt și nume noi. De această dată, vor fi 13 ministere și nu 9 câte au fost până în prezent. Guvernul, dar și trei ministere vor fi conduse de femei.
În februarie 2021, Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliță la funcția de premier, doar că cele două tentative de învestire au eșuat. Candidatul desemnat le-a cerut deputaților să nu-și dea votul pentru noul cabinet, întrucât își dorește alegeri anticipate, care, ulterior, au fost câștigate detașat de PAS.
Amintim că, la 23 decembrie 2020, Guvernul, condus de Ion Chicu, susținut de socialiști, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut în ziua în care Parlamentul urma să se convoace într-o ședință specială pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Executivului, depusă de opoziție. Demisia Executivului a avut loc cu o zi înainte de ceremonia de învestire a președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu. Întrucât Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, președintele, potrivit prevederilor Constituției, a numit premierul interimar din rândul miniștrilor. Astfel că, la 31 decembrie 2020, noul președinte moldovean a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru interimar a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.