Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Gavrilița a trecut de votul Parlamentului. Gestionarea crizei Covid-19 și reforma justiției, printre priorități

natalia_gavrilita_parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

La Chișinău, Guvernul condus de Natalia Gavriliță a trecut de votul Parlamentului. Astfel, după aproape opt luni, R.Moldova are un Executiv cu drepturi depline. 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat pentru noua echipa și programul de guvernare. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei ai Partidului Șor nu au participat la vot. Noii membri ai Cabinetului de Miniștri au mers la Președinție unde au depus jurământul în fața șefului statului, Maia Sandu. 

Guvernul preia mandatul într-un context complicat, a ținut să puncteze Natalia Gavrilița, de la tribuna Parlamentului. ”Pe plan extern, se atestă propagarea unui val pandemic cauzat de noile tulpini COVID-19, redefinirea relațiilor economice și creșterea semnificativă a prețurilor la combustibil și materii prime. Pe plan intern, recuperarea economică și pregătirea de un nou val pandemic a fost afectată de guvernare proastă, volatilitate politică și funcționarea deficientă a instituțiilor publice”.

În primele luni de mandat, Guvernul va prioritiza patru direcții de activitate și anume, gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetul anti-corupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile, restabilirea finanțării externe.

”Conștientizăm cât de mari sunt așteptările cetățenilor. Pandemia de COVID-19 și criza economică face sarcina noastră mai complexă, dar și mai urgentă. Vom acționa cu multă responsabilitate, vigilență și profesionalism pentru a răspunde provocărilor imediate pe plan epidemiologic și economic și vom veni cu un pachet de măsuri imediate pentru a susține categoriile vulnerabile. În același timp, vom urmări cu perseverență obiectivele de dezvoltare pe termen mediu, cele legate de reducerea durabilă a sărăciei, crearea locurilor de muncă bine plătite, asigurând condiții pentru creșterea productivității muncii, stimularea unor investiții locale și străine pentru creșterea și diversificarea capacităților naționale de producție, adaptarea societății la schimbările climatice globale, îmbunătățirea cardinală a politicilor și a guvernării, reabilitarea mediului ambiant, asigurarea securității statului și cetățenilor”, a menționat Natalia Gavrilița.

Complexitatea agendei, continuă Gavrilița, implică măsuri legislative și instituționale ferme, pe alocuri, poate chiar excepționale. ”Suntem hotărâți să începem cu o curățare profundă a instituțiilor statului și cu numirea în funcții-cheie a unor profesioniști integri. Știm că acest demers nu va fi unul ușor și că va întâmpina rezistență din partea vechiului sistem. Suntem hotărâți să depășim greutățile și să valorificăm această oportunitate istorică când Parlamentul, Președintele și Guvernul sunt uniți în jurul unei viziuni de țară comune și sunt capabili și determinați să acționeze pentru materializarea acesteia în interesul cetățeanului”.

Potrivit programului noului Guvern, intitulat ”Moldova vremurilor bune”, atât în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, cât și în alegerile parlamentare din iulie 2021, ”cetățenii au susținut o viziune de țară care presupune transpunerea modelului european de dezvoltare și creșterea standardelor de viață în Republica Moldova”.

Guvernul propune o serie de indicatori de impact și ținte de dezvoltare, până în 2025, și anume reducerea ratei sărăciei până la 20% și a sărăciei extreme până la 5%, atingerea ratei de ocupare de cel puțin 50% pentru bărbați și 46% pentru femei și reducerea cu 20% a decalajului salarial de gen, reducerea cu 50% a costurilor de derulare a afacerilor și a costurilor tranzacționale. De asemenea, noul Guvern își propune creșterea productivității muncii până la un nivel care să susțină un salariu mediu pe economie de cel puțin 15.000 lei(în jur de 750 euro).  

Deputații Partidului Șor:”Sperăm că noul Guvern va fi responsabil și va purta răspundere deplină și serioasă în fața cetățenilor”

Deputații Partidului Șor, deși nu au acordat vot de încredere noului Cabinet de Miniștri, susțin că în echipa guvernamentală sunt buni profesioniști. Fracțiunea Partidului Șor și-a exprimat speranța că noul Guvern își va îndeplini toate angajamentele promise, ”va fi responsabil și va purta răspundere deplină și serioasă în fața cetățenilor”. Totodată, deputații Partidului Șor au reiterat că se vor afla în opoziție constructivă și vor susține ”proiectele bune menite să le asigure oamenilor bunăstare, confort și siguranță”.  

”Noi am fost gata și am anunțat că, cel mai probabil, vom susține Guvernul Nataliei Gavrilița. Am vrut să fim corecți, așa cum am fost de fiecare dată. Dar văzând speculațiile care au fost lansate în spațiul public, atacurile care au fost făcute la adresa noastră, în special, de către candidatul pentru funcția de premier și reprezentanții majorității parlamentare, anunțăm că nu vom vota pentru acest Guvern. Reiterăm faptul că fracțiunea Partidului „ȘOR” are un profund respect față de votul pe care l-au dat oamenii la scrutinul din 11 iulie. Nu poate fi ignorat faptul că poporul a decis să încredințeze puterea în mâinile unei singure forțe politice și să-i dea o șansă pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”, a declarat deputatul Marina Tauber.

Și deputați socialiști și comuniști, care la fel nu au susținut noul Cabinet de Miniștri, au venit cu critici. Unii aleși ai poporului au menționat că în Guvernul Gavrilița ar fi miniștri care au promovat ideea vânzării pământurilor străinilor. Alții spun însă că domeniul agricol, pentru noua guvernare, este doar unul declarativ. Acuzațiile au fost însă respinse cu vehemență de premierul desemnat. Unii deputați comuniști totuși le-au urat succese noilor membri ai Cabinetului de Miniștri, în activitatea de mai departe. 

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, fostul președinte moldovean, nu a fost prezent la ședința extraordinară a Parlamentului. Dodon se află într-o vizită la Moscova.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre învestirea Guvernului condus de Natalia Gavrilița