Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: Talibanii preiau strategic controlul asupra a alte trei capitale de provincii

Talibanii și-au consolidat duminică controlul asupra nordului Afganistanului, capturând alte trei capitale de provincie, inclusiv marele oraș Kunduz, într-o mare ofensivă pe care armata pare incapabilă să o oprească. Este a cincea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenţilor în ultimele trei zile, relatează AFP.

"Guvernul a eşuat în a ne trimite ajutor şi ne-am retras din oraş în această după-amiază", a declarat un responsabil al forţelor de securitate afgane, în timp ce un localnic a relatat că "talibanii sunt peste tot".

Kunduz, cu aproximativ 300.000 de locuitori, care a căzut deja în două rânduri în mâinile insurgenţilor în ultimii ani - în 2015 şi în 2016 - este un punct strategic în nordul Afganistanului, între Kabul şi Tadjikistan.

La intervale de câteva ore, insurgenţii au preluat controlul asupra a 2 capitale  capitale de provincii la sud şi est de Kunduz. În prezent, ei controlează cinci dintre cele 34 de capitale de provincie afgane, conform AFP.

Emisarul ONU în Afganistan, Deborah Lyons, le-a cerut vineri talibanilor să "înceteze" ''atacurile asupra oraşelor'', solicitând Consiliului de Securitate să le transmită un avertisment "fără echivoc", relatează AFP.

Ţările care sunt în contact cu insurgenţii trebuie să-i avertizeze "că un guvern impus prin forţă în Afganistan nu va fi recunoscut", a adăugat Deborah Lyons în cadrul unei reuniuni a Consiliului.

Ea a ameninţat, de asemenea, că "derogările" care permit reprezentanţilor talibanilor să călătorească în ciuda sancţiunilor, care expiră în septembrie, nu vor fi reînnoite. Aceste derogări există ''doar'' pentru a le permite să participe la negocierile de pace, care se desfăşoară în Qatar, iar reînnoirea lor ''va depinde de progrese reale'' pe frontul diplomatic, a avertizat reprezentanta specială a secretarului general al ONU în Afganistan