Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lukaşenko, vizat de noi sancţiuni la un an de la controversatele alegeri

lukasensko.png

Lukaşenko, vizat de noi sancţiuni la un an de la controversatele alegeriAP

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar putea fi vizat de noi sancţiuni din partea Uniunii Europene, la un an de la controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august 2020, suspectate de opoziţie şi Occident că au fost fraudate pe scară largă, relatează dpa.

"UE este pregătită să ia în considerare noi măsuri în contextul dispreţului ostentativ al regimului de la Minsk faţă de angajamentele internaţionale asumate", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Prin "aterizarea forţată şi ilegală" a unui zbor Ryanair în luna mai şi instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice, regimul "a sfidat şi mai mult normele internaţionale", a adăugat Borrell, făcând referire, între altele, la cei peste 2.000 de migranţi ilegali înregistraţi la frontiera între Lituania, ţară membră a UE, şi Belarus, doar în luna iulie.

Din punctul de vedere al UE, aceasta este făcută în mod deliberat de către guvernul de la Minsk. Lukaşenko ameninţase în mod deschis că va permite oamenilor din ţări precum Irak, Afganistan sau Siria să treacă frontiera, ca răspuns la sancţiunile UE.

Afirmaţia şefului diplomaţiei europene intervine în ajunul împlinirii unui an de la alegerile prezidenţiale din 9 august trecut. Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi, în pofida acuzaţiilor masive de fraudă electorală.
Manifestaţiile de protest în masă în urma alegerilor au fost reprimate cu brutalitate.

UE nu-l mai recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a impus sancţiuni în ultimele luni împotriva mai multor responsabili de la Minsk în urma represiunii declanşate împotriva societăţii civile şi a opoziţiei democratice din Belarus.

În cea mai recentă acțiune, blocul comunitar a instituit şi sancţiuni economice la adresa regimului de la Minsk, ca urmare a arestării bloggerului disident Roman Protasevici