Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul nu cedează în criza din Marea Arabiei: Ne menținem capacitatea de disuasiune în zonă

petrolier.png

Petrolierul Mercer Street în portul Cape Town, Africa de Sud, 2 ianuarie 2016
Sursa imaginii: 
© Johan Victor, AP via France24

Noul preşedinte iranian, Ebrahim Raisi, a discutat telefonic luni cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre tensiunile din Marea Arabiei generate de atacarea unui petrolier, eveniment soldat cu moartea a doi marinari, printre care și unul român.

În conversația cu liderul de la Paris, președintele Iranului, stat acuzat de occident că s-ar afla în spatele atacului, a spus că Teheranul intenţionează să-și menţină capacităţile de descurajare a adeversarilor din zona Golfului Persic, în pofida acuzaţiilor ce i se aduc.

"Republica Islamică este foarte serioasă în garantarea securităţii şi în menţinerea capacităţilor de disuasiune în zona Golfului Persic şi în Golful Oman", a afirmat Ebrahim Raisi, citat de cotidianul Le Figaro.

"Iranul îi va înfrunta pe cei care privează regiunea de securitate", a mai spus noul preşedinte al Iranului.

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Cele trei state au avertizat că va exista o "ripostă colectivă" faţă de acest atac.

Administraţia Iranului a negat orice implicare în atacarea petrolierului MV Mercer Street şi a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului.