Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion la RFI, despre SIIJ: Toți liderii ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la discuții

Stelian Ion USR desfiintare SIIJ.jpg

Stelian Ion critică Ministerul Justiției pe tema desființării SIIJ
Stelian Ion critică Ministerul Justiției pe tema desființării SIIJ
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Ion

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declară într-un interviu la RFI că simte o presiune, întrebat dacă există o ofensivă împotriva sa pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ): ”Aș putea spune că simt presiunea asta, dar avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să dețin această funcție, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat, doar pentru a păstra funcția (...), voi face exact ce îmi dictează conștiința și ceea ce cred că este corect pentru justiție”.

Criticat de președintele Klaus Iohannis că nu a găsit ”calea potrivită” pentru desființarea SIIJ, Stelian Ion afirmă că UDMR-ul trebuie criticat și dă de înțeles că o implicare a șefului statului în deblocarea situației ar fi binevenită.

Ministrul Justiției declară că ”nu este în regulă doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Liviu Dragnea”.

Stelian Ion atrage atenția că ”discuția nu mai este acum despre desființarea SIIJ, ci despre DNA” și se arată convins că Secția Specială va fi desființată.

 

Stelian Ion: Din punctul meu și al ministerului de vedere, calea potrivită este respectarea programului de guvernare, unde este scris negru pe alb ce trebuie să se întâmple cu SIIJ, trebuie desființată. Mai mult decât atât, trebuie refăcută competența DNA-ului, pentru că de fapt tema SIIJ este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla pe viitor cu DNA-ul. Nemulțumirile UDMR legate de desființarea SIIJ propusă de Ministerul Justiției și de Guvern sunt legate de această refacere a competenței DNA pe infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați. Or aici criticile cred că trebuie îndreptate împotriva UDMR, în principal (...). Se trage foarte mult de timp, deși nu cred că se va mai reuși să se prelungească mult viața SIIJ (...). Dincolo de asta, cred că toți factorii politici și toți liderii ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la aceste discuții, pentru că sunt niște chestiuni care nu vizează doar Ministerul Justiției, ci vizează România și atunci e important ca liderii politici să discute și să găsim împreună calea (...).

 

Rep.: Simțiți că există o ofensivă împotriva dvs.?

S.I.: Aș putea spune că simt presiunea asta, dar vreau să spun un lucru foarte clar, avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să dețin această funcție, nu voi face orice, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat, doar pentru a păstra funcția, deci sunt foarte relaxat din punctul ăsta de vedere. Oricâte discuții vor fi pe tema asta, voi face exact ce îmi dictează conștiința și ceea ce cred că este corect pentru justiție.

 

Rep.: Vă veți da demisia, dacă SIIJ nu va fi desființată în forma propusă de dvs.?

S.I.: Cred că demisia, în momentul în care nu se respectă programul de guvernare, ar trebui să și-o dea cei care nu-l respectă. Dincolo de asta, nu văd cum să nu se ajungă totuși la o soluție agreată de toate părțile. Aici nu este vorba doar de mine, nu este vorba de persoana ministrului Justiției, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă și tot împreună trebuie să găsim o soluție care să fie acceptată de toate părțile, dar în aceste limite, repet, ale programului de guvernare și ale angajamentelor pe care ni le-am asumat. Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea nu e în regulă.

 

”Flexibilitatea pe tema desființării SIIJ are doza ei de elasticitate”

 

Rep.: Sunteți dispus să cedați în fața UDMR și să renunțați la desființarea SIIJ în forma propusă de dvs., pentru a debloca situația?

S.I.: Câtă vreme am venit cu o variantă de amendament, să spun așa, este o dovadă clară a faptului că nu mă încrâncenez și nu ne încrâncenăm cu privire la o singură soluție, deci a existat flexibilitate și lucrul ăsta s-a văzut, însă flexibilitatea aceasta are doza ei de elasticitate, să spunem, pentru că dincolo de anumite puncte, se trece o linie roșie, care nu poate fi acceptată. Așa încât da, putem avea discuții, nu este musai să fie acea formă trimisă de Guvern, deși cred cu tărie că este forma cea mai bună, cea mai corectă și a primit și girul Comisiei de la Veneția și e apreciată și de Comisia Europeană și de o mare parte a magistraților, dar dincolo de asta, dacă găsim o formulă de amendament care să întrunească toate condițiile și să nu ne îndepărtăm de ceea ce ne-am propus, da, putem să mergem și pe acea formă de amendament și eu am venit cu o formă de amendament. De partea cealaltă, nu s-a venit cu altceva, s-a venit cu acea idee de a fi mutate toate dosarele la Parchetul General, ceea ce înseamnă mutarea sediului SIIJ și eventual schimbarea unor oameni, dar nu despre asta e vorba. Mecanismul acela de a avea o structură unică, care să se ocupe ea doar de magistrați, față de toate categoriile de infracțiuni, asta nu înseamnă decât că păstrăm mecanismul imaginat în 2017.

 

Rep.: Veți face altă propunere UDMR-ului?

S.I.: Propunerile acestea nu se scot din joben, așa. Au fost luni de zile, în care ne-am gândit cu toții, nu doar la minister, unde avem specialiști la elaborare, unde ne-am consultat și cu profesori de Drept și cu procurori și cu judecători, cu o înaltă pregătire profesională, aceste propuneri pot veni și sunt așteptate și din partea mea, pot veni și de la membrii coaliției, care își doresc altceva. Dacă doresc altceva, să definească foarte clar ce altceva își doresc, pentru că eu am venit cu o variantă. Ne gândim și la alte variante, dar repet, aceste soluții nu sunt miraculoase și nu poți inventa chestiuni care nu întrunesc condițiile (...). Eu cred că implicarea tuturor este importantă, a șefilor de partid, a președinților de partid, implicarea persoanelor care au funcții importante. Premierul s-a implicat și a făcut ceea ce trebuia făcut, din punctul de vedere al Guvernului, a trimis forma cea mai bună.

 

Implicarea lui Klaus Iohannis în deblocarea subiectului SIIJ

 

Rep.: V-ați dori implicarea președintelui Klaus Iohannis în deblocarea subiectului legat de desființarea SIIJ?

S.I.: Indiferent de discuții, din punct de vedere instituțional și juridic, problema este în Parlament. Pe de altă parte, sigur că politic ne vom implica în continuare și trebuie să ne implicăm cu toții, dar și discuțiile cu domnul președinte sunt importante și probabil la următoarele întâlniri vom discuta aceste aspecte, e foarte important. Din moment ce a ridicat public acest subiect, este clar pentru mine că își dorește o rezolvare foarte rapidă și atunci trebuie să vedem care ar fi soluțiile, altele decât cele pe care le-am propus deja și care au fost refuzate sistematic de UDMR și poate reușim să convigem UDMR-ul împreună să se alăture. Din moment ce USR PLUS are o anumită opinie, alături de PNL în mod oficial, poate că al treilea care are o cu totul altă opinie ar da dovadă de flexibilitate, de vreme ce ceilalți doi parteneri sunt fermi pe poziție și neconvingători în fața partenerilor din UDMR.

 

Klaus Iohannis îl înțeapă pe ministrul Justiției, Stelian Ion, pe tema desființării SIIJ

 

Adevărata miză a conflictului din coaliție pe tema desființării SIIJ. Ovidiu Voicu: UDMR va continua să fie frâna

 

Rep.: Vorbeați de linii roșii mai devreme. Va ieși USR PLUS de la guvernare, dacă Secția Specială nu va fi desființată?

S.I.: Eu sunt convins că Secția Specială va fi desființată.

 

Rep.. Depinde și cum.

S.I.: Depinde și când, că mi-aș fi dorit să se fi întâmplat lucrul ăsta de mai multă vreme și proiectul a fost depus anul trecut, am venit cu niște modificări și l-am transmis Parlamentului într-o anumită formă. Este clar pentru mine că nu mai are viață lungă această Secție Specială, dar dacă tot se întâmplă lucrul ăsta, ar fi foarte potrivit să se întâmple mai repede. Discuția nu mai e despre desființarea SIIJ, este despre DNA acum.

 
Stelian Ion, despre criticile președintelui Klaus Iohannis privind desființarea SIIJ