Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza migranților declanșată de Belarus – inacceptabilă (MAE)

frontex.png

Patrulă Frontex la granița dintre Belarus și Lituania
Image source: 
AFP via France24

România urmărește cu atenție criza migranților declanșată de regimul de la Minsk la granița cu Lituania și condamnă instrumentalizarea migranților și refugiaților în scop politic, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns la o solicitare a RFI România.

”Problema migrației ilegale și criza declanșată de acțiunile regimului de la Minsk rămân teme principale avute în atenție în relația cu Belarus, atât la nivelul Uniunii Europene, în cadrul formatelor de reuniune specifice, cât și la nivelul statelor membre. România a susținut constant coordonarea strânsă la nivelul Uniunii, precum și cu partenerii, manifestând solidaritate cu statele membre afectate de acțiunile regimului politic din Belarus.

România condamnă instrumentalizarea migranților și refugiaților în scop politic, care este total inacceptabilă. Autoritățile din Belarus încalcă astfel atât drepturile și libertățile fundamentale, cât și valorile și principiile europene.

Partea română, prin instituțiile responsabile, analizează, în prezent, posibile măsuri de sprijinire a Lituaniei, statul membru cel mai grav afectat de acțiunile regimului din Belarus de instrumentalizare politică a migrației ilegale, ca parte a răspunsului comun, solidar al Uniunii Europene”, se arată în nota MAE.

În ultimele săptămâni peste 3000 de emigranți ilegali, din Africa, Asia Centrală, Asia de Sud și Orientul Mijlociu au fost reținuți la granița dintre Lituania și Belarus, apoi relocați în lagăre de corturi pe teritoriul lituanian.

Prin comparație, pe parcursul întregului an 2020, autoritățile lituaniene au înregistrat doar 81 de cazuri de trecere nelegală a frontierei de către astfel de emigranți.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar putea fi vizat de noi sancţiuni din partea Uniunii Europene, la un an de la controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august 2020, suspectate de opoziţie şi Occident că au fost fraudate pe scară largă :

"UE este pregătită să ia în considerare noi măsuri în contextul dispreţului ostentativ al regimului de la Minsk faţă de angajamentele internaţionale asumate", a declarat recent şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.