Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, așteptat la Chișinău

dmitry_kozak.jpg

Vicepremierul rus Dmitry Kozak în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin, Kremlin, 2018
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, face, miercuri, o vizită oficială în R.Moldova. Potrivit Ministerului de Externe, Kozak se va întâlni cu reprezentanții puterii de la Chișinău pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse. Este prima vizită a unui oficial străin, după învestirea Guvernului Gavrilița. 

Dmitri Kozak vine la Chișinău, la doar câte zile după învestirea noului Cabinet de Miniștri. Oficialul rus a fost invitat  de Ministerul de Externe. Șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse are stabilită o întrevedere cu președintele R.Moldova, Maia Sandu, la care va participa și ministrul de Externe, Nicu Popescu, dar și vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski.

”Președintele Republicii Moldova este responsabil de politica externă sau are prerogative importante pe partea de politică externă. Eu voi avea o întâlnire. La această întâlnire va participa și ministrul de Externe, dar și viceprim-ministrul pe problemele conflictului transnistrean, pornind de la domeniile de competență”, a declarat Maia Sandu, într-un briefing de presă, fără a oferi detalii despre subiectele ce urmează a fi abordate.

La scurt timp după scrutinul din 11 iulie, Maia Sandu a declarat presei ruse că după învestirea Guvernului de la Chișinău, ar putea fi organizată o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, iar printre subiecte discutate ar putea fi retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. 

Ultima vizită a lui Dmitri Kozak a avut loc în septembrie 2019, când la putere se afla alianța ACUM-PSRM. Trebuie spus că, Kozak este autorul planului de federalizare a R.Moldova, propus în 2003 și respins, în ultimul moment de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Mai mulți comentatori de la Chișinău afirmau că de fapt Dmitri Kozak nu va renunța la acest proiect, potrivit căruia regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol. 

În ajunul vizitei lui Kozak la Chișinău, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că colaborarea dintre instituțiile legislative ale celor două state, precum  și pe platforma interparlamentară internațională va continua” în spiritul edificării unor relații constructive și pragmatice”. De partea sa, Igor Grosu l-a asigurat pe ambasadorul Federației Ruse că va încuraja dialogul interparlamentar moldo-rus. 

 
Corespodentntul RFI, Valeria Vițu despre vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău