Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kozak, la Chișinău: Suntem gata să ajutăm R.Moldova, dar nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse

kozak1.jpg

Sursa imaginii: 
Kremlin.ru

”Suntem gata să ajutăm R.Moldova, dar nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. Noi respectăm alegerea făcută de poporul R.Moldova și suntem pregătiți să colaborăm cu noua conducere a R.Moldova”. Declarația îi aparține lui Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației de la Kremlin și a fost făcută, la Chișinău, după întrevederea cu șeful statului, Maia Sandu. De partea sa, președinta R.Moldova a menționat că a fost reiterată poziția ”în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova”. 

”A fost o discuție foarte constructivă, într-o atmosferă binevoitoare. Am vorbit despre toate subiectele de pe agenda zilei și am convenit să colaborăm la nivel bilateral”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Kozak după ce a plecat de la Președinție. 

Referindu-se la problemele abordate, șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse a menționat conflictul transnistrean, problema exporturilor și evident problema asigurării cu gaze naturale a R.Moldova.”Trebuie să avem soluții acceptate de ambele părți. Nu e cazul pentru a face cadouri, dar e nevoie de o colaborare, avantajoasă pentru fiecare”, a mai punctat oficialul rus. Totuși, Kozak a dat asigurări că sunt posibilități mari ca să se ajungă la un acord pe marginea acestor chestiuni.

În ceea ce privește o eventuală întrevedere dintre Vladimir Putin și Maia Sandu, oficialul rus a precizat că aceasta ar putea avea loc, doar dacă vor fi găsite răspunsuri la toate întrebările și problemele discutate astăzi la Chișinău. 

Maia Sandu: ”A fost reiterată poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor R. Moldova”

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a menționat că a fost reiterată poziția ”în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră. Am abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”.

”Avem o agendă plină cu Federația Rusă și multe subiecte de interes comun pentru statele și pentru cetățenii noștri. Am discutat despre ele astăzi și suntem pregătiți să le abordăm pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea părții ruse în acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre țările noastre”, a declarat șeful statului. 

Să spunem că, la scurt timp după scrutinul din 11 iulie, Maia Sandu a declarat presei ruse că după învestirea Guvernului de la Chișinău, ar putea fi organizată o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, iar printre subiecte discutate ar putea fi retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. 

Precizăm că, Dmitri Kozak a venit la Chișinău, la doar câte zile după învestirea noului Cabinet de Miniștri.  

Ultima vizită a lui Dmitri Kozak a avut loc în septembrie 2019, când la putere se afla alianța ACUM-PSRM. Trebuie spus că, Kozak este autorul planului de federalizare a R.Moldova, propus în 2003 și respins, în ultimul moment de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Mai mulți comentatori de la Chișinău afirmau că de fapt Dmitri Kozak nu va renunța la acest proiect, potrivit căruia regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol. 

Este prima vizită a unui oficial străin, după învestirea Guvernului Gavrilița.