Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PiS mai câștigă o bătălie în lupta pentru naționalizarea media în Polonia

polonia_media.png

Demonstrație pentru libertatea presei în fața Parlamentului polonez, Varșovia, 2016
Sursa imaginii: 
Agencja Gazeta/Franciszek Mazur/via Reuters via rfi.fr

În plin sezon de vacanță scena politică poloneză nu dă semne că și-ar dori relaxare. De peste o lună, în topul vieții politice poloneze se află fie confruntarea pentru așa-numita ”suveranitate juridică” față de Uniunea Europeană, fie lupta pentru cea de-a patra putere în stat, adică controlul mediilor independente. De data aceasta, jocul afectează structural nu numai spațiul public polonez, dar și  relația cu cel mai importat partener strategic al Poloniei, adică Statele Unite.

După mai mult de o lună de amânări și dezbateri aprinse în comisii parlamentare, în spațiul public, inclusiv în stradă acolo unde au fost organizate multiple proteste în peste 80 de orașe împotriva așa-numitei ”Lex TVN” (sau ”Legea TVN”), lupta pentru controlul audiovizualului în Polonia a atins ieri seara punctul culminant.

Sejmul polonez, adică camera inferioară a Parlamentului, a supus votului amendarea legii audiovizualului care stipulează că acționariatul majoritar al tuturor organizațiilor media independente din Polonia trebuie să fie originar din Uniunea Europeană, sau din Zona Economică Europeană.

Prin această găselniță legislativă, legiferată și la nivelul Uniunii Europene în multe state membre, PLJ spera să obțină controlul asupra companiei media TVN, care aparține holdingului media american Discovery, deținător în proporție de 100% a companiei TVN.

Această companie și organizație media reprezintă o investiție americană considerată strategică în sfera audiovizualului polonez. Totodată, TVN este proprietara principalului canal de știri independent TVN24 și cea mai importantă sursă de critică obiectivă a guvernării Partidului Lege și Justiție.

TVN deține aproape 40% din piața media de știri TV din Polonia. Este vorba, așadar, despre un jucător major pe piața media poloneză, care are în spate capital exclusiv american, și care va fi forțat să renunțe la un pachet de 51% din acțiuni, cel mai probabil în favoarea unui jucător loial Partidului Lege și Justiție.

O majoritate ad-hoc

Votul de ieri a avut loc cu o întârziere de trei săptămâni. În planul inițial al coaliției tripartite ce alcătuia până alaltăieri partidul de guvernare, votul asupra legii trebuia să aibă loc încă în a doua jumătate a lunii trecute.

Însă predictibila trecere în opoziție a Partidului Acordul Centrului, condus de fostul vice-premier Jarosław Gowin, până alaltăieri parte a Dreptei Unite, i-a constrâns pe liderii PLJ să amâne această bătălie politică până ieri. De fapt, plecarea lui Gowin este rezultatul opoziției vehemente pe care a manifestat-o cel din urmă față de ”Legea TVN”.

Între timp, prin plecarea lui Jarosław Gowin și a partidului Acordul Centrului de la guvernare, PLJ a pierdut majoritatea formală în Sejm. Dar,  chiar dacă a pierdut majoritatea formală, PLJ negociase între timp o majoritate ad hoc pentru votarea acestui amendament cu ajutorul mai multor deputați independenți, a patru deputați din fracțiunea lui Paweł Kukiz și a unei părți a extremei drepte din partidul Konfederacja.

Având această majoritate la dispoziție, ieri seara, după o viciere a regulamentului sesiunii de vot, care a permis votarea repetată asupra amendării legii audiovizualului, ”Lex TVN” a fost adoptată cu o majoritate forțată, circumstanțială, posibil coruptă de oferte economice și politice făcute în culise, și la o diferență minimă.

Pentru opoziție a fost, fără doar și poate, o zi neagră. Legea va fi cel mai probabil respinsă în Senat la capătul a 30 de zile, acolo unde opoziția deține majoritatea în camera superioară a parlamentului, după care partidul Lege și Justiție va avea nevoie de o majoritate absolută (231 de voturi din 460) pentru a o vota a doua oară.

Chiar dacă va fi votată peste aproximativ o lună, ”Legea TVN” va trebui să treacă și de ratificarea președintelui Andrzej Duda. Așadar, mai urmează încă trei acte din această luptă pentru independența celui mai mare jucător media din Polonia și pentru calitatea democrației în Polonia per ansamblu. Între timp, nimeni nu are îndoieli că ieri, la Washington, Polonia a pierdut mulți prieteni.

 
Corespondență din Varșovia de la Oktawian Milewski