Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cseke Attila la RFI: Programul ”Anghel Saligny” nu e PNDL 3. Banii nu vor fi acordați politic

ministru_dezvoltare_program_anghel_saligny_pndl.jpg

Cseke Attila susține că programul Anghel Saligny nu va fi politizat (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)
Cseke Attila susține că programul Anghel Saligny nu va fi politizat (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)

Peste jumătate dintre UAT-urile din România nu au acces la rețeaua de canalizare, 70% nu au rețele de gaze naturale, iar 80% din drumurile comunale nu sunt modernizate, declară la RFI ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. El garantează că banii din viitorul program național de investiții ”Anghel Saligny” nu vor fi acordați pe criterii politice.

Guvernul a dezbătut în primă lectură programul naţional de investiţii "Anghel Saligny". În total, 50 de miliarde de lei vor fi puse la dispoziția autorităților locale pentru lucrări de asfaltare, canalizare, apă.

Cseke Attila spune că ”discutăm de trei domenii esențiale de infrastructură locală, nu discutăm de chestii minore aici, discutăm de accesul la apă, discutăm de accesul la sistem de canalizare al cetățenilor, discutăm de acces la gaze naturale, racordarea localităților și gospodăriilor la gaze naturale și discutăm de infrastructură rutieră de drumuri (...). 29% din unitățile administrativ-teritoriale din România nu au acces la o rețea de apă, 57% din UAT-uri nu au acces astăzi la rețea de canalizare, 70% din UAT-urile din România nu au acces la rețelele de gaze naturale, 57% din drumurile județene nu sunt modernizate la standardele actuale în vigoare, iar la drumuri comunale procentul este de 80% drumuri nemodernizate”.

 

”Programul național de investiții Anghel Saligny nu este un PNDL 3”

 

Întrebat ce garanții sunt că în programul ”Anghel Saligny” banii nu vor fi acordați pe criterii politice, așa cum s-a întâmplat în programele anterioare de investiții pentru dezvoltarea locală, PNDL 1 și PNDL 2, ministrul Dezvoltării a răspuns: ”În primul rând, acest program național de investiții ”Anghel Saligny” nu este un PNDL 3. PNDL-ul este un program național de dezvoltare locală pe 13-14 tipuri de intervenții, domenii de investiții, în care sunt cuprinse foarte multe posibilități de finanțare. Pot să vă spun că la Ministerul Dezvoltării, la orice rundă în care primim facturi în acest PNDL 1 și 2, sesizăm Inspectoratul de Stat în Construcții. Pot să vă spun că media neplății și returnării facturilor de la Ministerul Dezvoltării este de aproape 2%, deci aproape 2% din facturi, 1,84%, cel mai precis, returnăm și nu plătim, acolo unde nu se justifică factura, unde nu se regăsește în practică ceea ce s-a facturat sau sunt alte tipuri de probleme, dar pe de altă parte și în PNDL sunt investiții și domenii care sunt de bun augur. Dar în mod categoric, programul național de investiții ”Anghel Saligny” nu este un PNDL 3”.

 

12.000 de proiecte, 50 de miliarde de lei. Pe ce s-au dat banii din PNDL, controversatul program al lui Liviu Dragnea?

 

Noul ministru al Dezvoltării la RFI: Este exclusă orice intervenție politică în privința PNDL

 

Întrebat care este diferența majoră dintre PNDL și programul ”Anghel Saligny”, Cseke Attila a răspuns: ”Diferența majoră este că privește numai aceste trei domenii, care sunt esențiale. Noi nu putem spune că cetățeanul român nu are dreptul să aibă acces la apă sau la sistem de canalizare, nu putem spune că noi nu trebuie să avem acces la gaze naturale. Avem județe în care sistemul de acces la apă și canalizare este în jur de 10%. Deci marea majoritate a localităților nu dispune de acces la rețeaua de apă și apă menajeră, ceea ce chiar nu este în regulă, suntem în 2021. Având aceste situații și nedispersând programul de investiții pe foarte multe domenii, pe 13-14 domenii, cum a fost în PNDL 1 și PNDL 2, care au avut și părți bune, nedispersând, rămânând la aceste trei domenii esențiale, în care la apă și canalizare avem infringement împotriva României, adică pe lângă PNRR și ale programe operaționale, noi trebuie să găsim soluții de finanțare, să ieșim din acest infringement. Pe de altă parte, este o obligație a oricărei guvernări de a aduce această infrastructură fiecărui cetățean din fiecare județ al țării, să aibă acces la apă și canalizare. Deci noi știm aceste situații, știm exact pe UAT-uri, care sunt UAT-urile din fiecare județ care nu au acces la apă și sistem de canalizare, unde sunt probleme cu drumurile și pot să vă garantez că acest program național de investiții nu va fi un program de investiții pe criterii politice. Dacă vreți, ca să am o credibilitate în plus, chiar dacă PNRR-ul astăzi încă nu este aprobat, pot să vă spun că pe fondul pe care Ministerul Dezvoltării îl va gestiona, Fondul Local pentru Tranziție Verde, care înseamnă 2,1 miliarde de euro pentru localități, modalitatea de alocare a resurselor este stabilită în așa fel încât este exclusă orice intervenție politică, pentru că toate UAT-urile din România vor avea acces în sume egale, în limite egale, la finanțare. Deci și aici, la programul național de investiții ”Anghel Saligny”, în mod categoric nu va fi o alocare politică, pur și simplu e nevoie de aceste investiții, pentru a rezolva probleme de infrastructură majoră ale țării”.

 
Cseke Attila, despre obiectivele programului de investiții Anghel Saligny