Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un general de 36 de ani, speranța afganilor în lupta cu talibanii

general_afgan.png

Generalul Sami Sadat în timpul luptelor din provincia Helmand, Afganistan, 11 august 2021
Image source: 
AFP via France24

Generalul Sami Sadat, 36 ani, unul din comandanții armatei guvernamentale din sudul Afganistanului, a fost numit recent comandant al Forțelor speciale naționale, transmite AFP.

Instruit în străinătate, este considerat un adevărat erou în țara sa. Și-a făcut studiile în Germania, apoi în Polonia, Regatul Unit și Statele Unite. Este absolvent al King's college din Londra.

De 11 luni el conduce un regiment de 20 000 de soldați care luptă cu talibanii la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand

Este convins că soarta războiului poate fi întoarsă chiar dacă trupele NATO s-au retras și insistă pe un singur mesaj : ”Talibanii nu vor trece !”

”Orice taliban care intră în Lashkar Gah va muri sau va rămâne handicapat pe viață”, spune el într-o declarație telefonică pentru agenția France Presse.

Este conștient că lupta pentru imagine este cel puțin la fel de importantă ca războiul în sine: ”Cred că Lashkar Gah este deja un simbol al unității oamenilor care iubesc libertatea, al adevăraților patrioți. Talibanii vor eșua, mai devreme sau mai târziu”

 

Oraşul Ghazni cucerit de talibani

Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, cea de a zecea capitală provincială pe care o cuceresc în decurs de o săptămână, potrivit unui consilier provincial, relatează agenția AFP citată de news.ro.

”Pot să confirm că Ghazni a căzut pe mâna talibanilor în această (joi) dimineaţa. Ei au preluat controlul asupra unor zone-cheie din oraş: biroul guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi închisoarea”, a declarat preşedintele Consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri.

Ghazni este capitala provincială cea mai apropiată de Kabul pe care insurgenţii au cucerit-o după ce au lansat o ofensivă, în mai, în paralel cu retragerea forţelor străine din Afganistan, care urmează să se încheie la sfârşitul lui august.

Acest oraş este un punct important pe axa majoră care leagă Kabulul de Kandahar, al doilea cel mai important oraş afgan, la sud.

Cucerirea oraşului Ghazni le permite talibanilor să întrerupă linii de aprovizionare terestră ale armatei către sudul Afganistanului.