Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia: Un cercetător de top în tehnologia hipersonică a fost arestat pentru trădare

kuranov.jpg

Image source: 
themoscowtimes.com

Justiția rusă a dispus joi arestarea unui specialist în tehnologia hipersonică, Alexander Kuranov, suspectat de trădare de stat, relatează agenția Reuters.

Suspectul, în vârstă de 73 de ani, a fost reținut la Moscova de agenții Serviciului Federal de Securitate.

Kuranov este directorul general al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg.

Acesta a supravegheat munca la conceptul unui nou avion hipersonic numit Ayaks, care datează din era sovietică, potrivit site-ului său web. Tehnologia hipersonică permite deplasarea cu viteze mut mai mari decât cea a sunetului.

Amintim, Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat până la nivelurile minime post-Război Rece, a dezvoltat o serie de arme hipersonice în ultimii ani, susținute generos de președintele Vladimir Putin.

Alexander Kuranov este suspectat că a transmis informații secrete unui cetățean străin despre tehnologia hipersonică.

În Rusia, trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. O astfel de sentință a fost pronunțată în cazul unui lector de aviație din Moscova, în aprilie, care a fost găsit vinovat de exportul ilegal de tehnologie sau informații tehnice.

De asemenea, o serie de oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de trădare în ultimii ani și că ar fi transmis materiale sensibile în alte țări.