Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Investigație oficială asupra testelor PCR pentru călători, mai scumpe decât prețul biletelor de avion

teste_aeroportul_heathrow.jpeg

Testare PCR pe aeroportul Hetahrow
Prețul testelor PCR pentru călători în Marea Britanie a ajuns mai scump decât cel al biletelor de avion
Sursa imaginii: 
Aeroportul Heathrow

În Marea Britanie a fost deschisă o anchetă oficială asupra costului testelor PCR pentru călătoriile de vacanță, care sunt cele mai scumpe din Europa. Testul PCR detectează prezența virusului Sars-Cov-2 și sunt obligatorii pentru călătorii care intră în UK.

La sesizarea ministrului sănătății, Savid Javid, Autoritatea pentru Competiție și Piețe (CMA) a deschis o anchetă asupra modului în care sunt furnizate testele PCR pentru călători, concentrându-se pe trei direcții:

  • Dacă furnizorii individuali de teste PCR își încălcă obligațiile în temeiul legislației consumatorilor și ar trebui să facă obiectul unor măsuri cu executare;
  • Dacă există probleme structurale pe piață pentru testele PCR, care afectează prețul sau fiabilitatea acestora;
  • Dacă există vreo acțiune imediată pe care guvernul ar putea-o întreprinde între timp.

Acțiunea oficială urmează solicitării Consiliul Mondial pentru Călătorii și Turism(WTTC), care reprezintă sectorul la nivel global, a cerut guvernului să intervină și să plătească pentru testele PCR pentru călătorii dus întors sau să înlocuiască necesitatea unui PCR cu un test de debit lateral mai puțin costisitor.

Săptămâna trecută a fost lansat un apel către guvern să limiteze costul testelor, care au un preț cuprins între 20 și 399 de lire sterline (1£ = 1,18 Euro sau 5,77 Lei) și să elimine TVA pentru a împiedică transformarea călătoriei într-o “activitate a celor bogați”.

Un studiu realizat de deputații din Camera Comunelor a analizat prețurile zborurilor către destinațiile populare europene la sfârșitul acestei luni și le-a comparat cu costul mediu al unui singur test PCR după revenirea în Marea Britanie – găsind testele mult mai scumpe, potrivit cotidianului Daily Mail.

Parlamentarii au constatat că Ryanair oferea zboruri dus-întors de la aeroportul Derby la Barcelona și de la Exeter la Alicante pentru doar 18 GBP între 24 și 27 august. Cercetarea a estimat taxa tipică pentru un test PCR post întoarcere la 93 GBP, ceea ce înseamnă că costul ar fi de cinci ori mai scump.

Testul a fost de aproape patru ori mai ridicat decât costul unui zbor dus-întors de la Londra Stansted la Madrid și mai mult decât dublu față de prețul biletelor pentru destinații precum Berlin, Budapesta și Faro din Algarve.

Estimarea costurilor nu include prețul unui test înainte de întoarcere înainte de îmbarcarea în avioane cu destinație Marea Britanie, pe care trebuie să le plătească și turiștii.

Cei care nu sunt complet vaccinați se confruntă cu facturi chiar mai mari, deoarece trebuie să facă două teste PCR după întoarcere în zilele două și opt.

Deputatul Partidului Conservator de guvernământ, Henry Smith, președintele grupului Future of Aviation, care a realizat studiul asupra zborurilor, a declarat: “Aceste cifre demonstrează că testarea pentru călătoriile internaționale a devenit ptactic o taxă pe călătorii, adăugând un mare factor de descurajare a călătoriilor.”

"Încă de la începutul pandemiei a existat o cerere foarte mare de echipamente medicale și reactivi de laborator. Pentru testele PCR, costul a fost mare deoarece anumiți reactivi, cum ar fi enzimele, sunt în general scumpi din cauza procesului complex de producere. La acest lucru trebuie sa adăugăm și lipsa de personal calificat care putea efectua testele, carența de echipamente și stările generale de urgență care au fost implementate în majoritatea statelor. Totuși, industria biomedicală s-a adaptat la cerința mare de reactivi și lucrătorii din acest domeniu au putut să își continue activitățile după un anumit timp. Așadar costurile foarte mari trebuiau adaptate poate mai bine la situația curentă, iar profitul firmelor care prestează astfel de servicii să fie corespunzător." a spus la RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford.