Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China refuză o nouă anchetă a OMS pe teritoriul său

wuhan.png

Laboratorul P4 de la Institutul de virusologie din Wuhan, China, 13 mai 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

În ultimele ore, presiunea asupra Beijingului cu privire la originile pandemiei care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în lume şi a afectat o bună parte din economiile mondiale s-a accentuat, dar autoritățile chineze se opun unei noi anchete a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe teritoriul Chinei pentru a studia originile Covid-19, transmite France24. 

OMS a cerut joi tuturor ţărilor să publice „toate datele despre virus”, adresându-se în special Chinei, în condițiile în care răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne în continuare o ipoteză viabilă.

Potrivit unui expert al organizației, pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi chiar un angajat al laboratorului din Wuhan, China, care ar fi fost infectat de un liliac.

O echipă de experţi internaţionali trimişi de OMS a mers la Wuhan în ianuarie a.c. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialiştii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului.

 

Motive politice?

Beijingul a răspuns vineri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiterând poziţia sa: ancheta iniţială China-OMS este suficientă iar cererile de date suplimentare au motive politice.

„Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă. Ne opunem politizării căutării originii și abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online.

„Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă... Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero”, a mai spus el.

Experţii OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecţii de serviciu” în ceea ce priveşte factorul declanşator al pandemiei de coronavirus.

În acelaşi timp, deşi laboratorul strict-secret al Institutului de Virusologie din Wuhan s-a aflat în toată această perioadă în centrul atenţiei, şefeul comisiei de anchetă a OMS consideră că mai există un alt laborator, mai puţin cunoscut, aflat în subordinea Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.