Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O companie cu sediul în România este vizată de sancţiuni SUA contra Gardienilor Revoluţiei din Iran

biden.png

Image source: 
AFP via France24

Președinția americană a anunţat, vineri, sancţiuni ce vizează o reţea internaţională de contrabandă folosită pentru finanţarea „Forţei Quds” a Gardienilor Revoluţiei din Iran, iar printre entităţile vizate apare şi o companie înregistrată în România.

Departamentul Trezoreriei din SUA anunță într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei şi redat de Mediafax:

"Astăzi, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei a identificat o serie de persoane şi companii implicate într-o reţea internaţională de contrabandă cu petrol care oferă susţinere Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei din Iran. Oficiali din cadrul Forţei Quds utilizează profituri obţinute din exporturi de petrol pentru finanţarea activităţilor destabilizatoare pe plan regional".

Aceste sancţiuni ale Departamentului american al Trezoreriei îl vizează pe un om de afaceri străin, Mahmood Rashid Amur Al Habsi, acuzat de colaborare cu lideri ai Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei din Iran pentru facilitarea exporturilor de petrol, inclusiv în estul Asiei. "Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei utilizează venituri din vânzările de petrol pentru finanţarea activităţilor negative, pe cheltuiala poporului iranian. Aceste vânzări se bazează pe intermediari străini, pentru a ascunde implicarea Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei; Departamentul Trezoreriei va continua să perturbe şi să dezvăluie numele tuturor persoanelor implicate în aceste acţiuni", subliniază instituţia în cauză.

De asemenea, măsurile punitive vizează companii administrate de Mahmood Rashid Amur Al Habsi, având sediile în Oman, Liberia şi România. "Al-Habsi a utilizat compania sa cu sediul în Oman, Nimr International L.L.C., pentru a facilita vânzarea şi transportul de petrol iranian în scopul susşinerii Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei. (...) De asemenea, Al Habsi a utilizat compania Orbit Petrochemicals Trading LLC, cu sediul în Oman, pentru facilitarea vânzărilor de petrol iranian astfel încât să fie ascunsă implicarea Forţei Quds. (...) Bravery Maritime Corporation, o companie înregistrată în Liberia, este identificată în vederea sancţionării în virtutea Ordinului Executiv 13224, cu amendamente, din cauza faptului că este deţinută, controlată sau condusă, direct sau indirect, de către Al Habsi. (...) Compania Nimr International S.R.L., cu sediul în România, este identificată în virtutea Ordinului Executiv 13224, cu amendamente, din cauza faptului că este deţinută, controlată sau condusă, direct sau indirect, de către Al Habsi", precizează Departamentul Trezoreriei din Statele Unite.

"Ca efect al deciziilor de astăzi privind identificarea, toate proprietăţile şi interesele în proprietăţi aflate sub jurisdicţia SUA aparţinând persoanelor desemnate sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a se implica în tranzacţii cu persoanele identificate sau cu proprietăţile lor care sunt blocate. În plus, instituţiile financiare străine care facilitează cu bună-ştiinţă tranzacţii semnificative sau persoanele care oferă susţinere financiară sau de alt tip persoanelor identificate astăzi riscă expunerea la sancţiuni care ar putea consta în oprirea accesului la sistemul financiar american sau în blocarea proprietăţilor şi intereselor de proprietate aflate sub jurisdicţia SUA", subliniază Departamentul Trezoreriei SUA.