Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: Părăsiți urgent Afganistanul!

mae_parasiti_afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa: AP Photo/Sidiqullah Khan

Ministerul de Externe de la București îi îndeamnă pe cetățenii români aflați în Afganistan să părăsească de urgență această țară, unde talibanii cuceresc oraș după oraș, în urma retragerii trupelor americane.

MAE avertizează că evoluțiile de securitate din Afganistan se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate.

Ministerul de Externe amintește că activitatea ambasadei României la Kabul a fost suspendată în 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii diplomatice.

Talibanii au cucerit în opt zile aproape jumătate dintre capitalele de provincie din Afganistan. În opinia experților militari, căderea capitalei Kabul este o chestiune de zile.

 

În 19 ani, am pierdut 27 de militari în Afganistan. Pentru ce?

 

Franţa îşi suspendă expulzările de migranţi afgani

 

Insurgenții și-au lansat ofensiva în luna mai, când a început retragerea trupelor americane și ale NATO, operațiune ce ar urma să se încheie pe 31 august.

Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, unde nu au întâmpinat prea multă rezistență. Ulterior, talibanii au avansat într-un ritm mult mai rapid și au început să cucerească orașe de dimensiuni medii și mari.

Populația locală fie s-a baricadat în case, fie a părăsit zona. Agenția ONU pentru refugiați vorbește despre un dezastru umanitar iminent, întrucât afganii au rămas fără alimente, iar două milioane de copii au nevoie imediată de ajutor.