Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Parlamentul rechemat pentru o sesiune de o zi pentru a discuta situația din Afganistan

militari_britanici_care_pleaca_in_afganistan.jpg

Militari britanici care pleacă în Afganistan
Circa 600 de militari britanici ajută la evacuarea din Afganistan a cetățenilor UK, a translatorilor afgani și a persoanelor față de care UK are obligații
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Parlamentul britanic va fi rechemat miercuri din vacanță pentru a discuta criza din Afganistan unde talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea la Kabul. Câteva sute de militari britanici se află în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor britanici care se mai află acolo.

În timp ce parlamentarii se pregătesc să revină la Westminster, criticile la adresa guvernului pentru retragerea precipitată din Afganistan se înmulțesc, inclusiv din rândurile Partidului Conservator de guvernământ.

Deputatul Conservator Tom Tugendhat l-a criticat pe ministrul de externe, Dominic Raab, pentru că acesta nu a făcut nicio declarație în timp ce talibanii avansau în toată țara pe parcursul ultimei săptămâni. Tugendhat a declarat la BBC că Marea Britanie a “abandonat poporul afgan” și a comparat retragerea din Afganistan cu invazia britanică eșuată din Egipt în 1956, destinată recâștigării controlului asupra canalului Suez, care este văzută de mulți istorici ca marcând sfârșitul rolului Marii Britanii ca mare putere mondială.

Ministrul de externe din umbră, deputata Laburistă Lisa Nandy, a declarat că a fost “clar de zile întregi” că a existat un “calcul greșit catastrofal” de către Statele Unite și Marea Britanie, care au supraestimat forța guvernului afgan.

Între timp, ministrul apărării, Ben Wallace, a recunoscut într-un articol publicat în Sunday Telegraph că “privind Afganistanul care alunecă treptat înspre război civil și talibanii care avansează este o experiență dureroasă pentru noi toți”, dar a adăugat că după decizia retragerii anunțată de Statele Unite, Marea Britanie nu putea continua pe cont propriu în Afganistan.

Marea Britanie este pe locul doi după Statele Unite în privința implicării militare în Afganistan în ultimii 20 de ani, unde și-au pierdut viața 454 de militari britanici.

Evacuare și consecințe

Potrivit lui Wallace, în Afganistan se află la ora actuală 600 de militari britanici care au fost trimiși pentru a asigura evacuarea a circa 3.000 de cetățeni britanici estimați a se afla acolo și a altor 2.000 de afgani, translatori și alte persoane față de care Marea Britanie “are obligații”.

Copii afgani refugiați
Preluarea puterii de către talibani ar putea genera un mare val de refugiați afgani
Sursa imaginii: 
UNHCR

Cu toate acestea, doar maximum 500 de britanici s-au înregistrat la celula de criză a guvernului pentru evacuare, mulți plecând deja la bordul unor zboruri comerciale cu direcția Pakistan sau Dubai.

Între timp, a început evaluarea consecințelor pe termen mai lung a preluării iminente a puterii de către talibani la Kabul. Fostul șef al serviciului de informații externe, MI6, Sir Richard Dearlove, spune că noua situație va crea “circumstanțe ideale pentru regenerarea amenințării teroriste din partea islamului extremist”. Dearlove a avertizat și cu privire la pericolul unui "tsunami de heroină ieftină în Europa", bazat pe experiența trecutului când talibanii au folosit exportul de narcotice ca metodă de finanțare.

De asemenea panica în fața avansului talibanilor a provocat un exod intern a sute de mii de afgani, iar consensul este că nu va trece mult până când unii dintre aceștia vor căuta refugiu în străinătate, iar experiența ultimilor 40 de ani a arătat că nu doar țările vecine, Iranul și Pakistanul reprezintă destinații principale ale refugiaților, ci și multe țări ale Europei.