Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evenimentele din Afganistan au fost negociate (expertă)

evenimente_afganistan_negociate_experta.jpg

Elicopter american, deasupra ambasadei SUA la Kabul (Sursa: AP Photo/Rahmat Gul)
Elicopter american, deasupra ambasadei SUA la Kabul (Sursa: AP Photo/Rahmat Gul)

Talibanii au cucerit în zece zile oraș după oraș în Afganistan, inclusiv capitala Kabul, în urma retragerii trupelor americane și ale NATO. Martorii susțin că în unele cazuri, insurgenții nici măcar nu au întâmpinat vreo rezistență din partea armatei afgane.

Directoarea biroului din București al German Marshall Fund, Alina Inayeh, explică la RFI cum a fost posibil ca talibanii să cucerească Afganistanul în doar zece zile: ”Nu este absolut nimic surprinzător în ceea ce s-a întâmplat și nici măcar în rapiditatea cu care lucrurile au evoluat, ca să spun așa. Trebuie să ținem cont de faptul că negocieri între SUA, Guvernul afgan și talibani au loc de luni de zile, imediat după ce s-a anunțat retragerea inițial de către americani. Eu cred că toate aceste evenimente au fost oarecum negociate, pentru a fi finalizate cu preluarea puterii de către talibani în mod pașnic, fără a suferi prea mult populația civilă, mai ales cea din Kabul. Deci eu cred că toate aceste lucruri au fost negociate, oricât de cinic pare acest adevăr, pentru că odată cu retragerea trupelor americane și aliate din Afganistan, se știa că aceasta va fi urmarea”.

 

Talibanii au intrat în Kabul (Reuters)

 

MAE: Părăsiți urgent Afganistanul!

 

Ascultați interviul integral cu Alina Inayeh, care se așteaptă la un val de refugiați din Afganistan, pentru care UE ar trebui să fie pregătită.

 
Alina Inayeh, despre ofensiva talibanilor din Afganistan