Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA şi Marea Britanie vor trimite mai multe trupe pentru operaţiuni de evacuare din Afganistan

britanici.jpg

Image source: 
news-24.fr

Guvernele american şi britanic au anunţat, luni seară, suplimentarea efectivelor militare din Kabul, pentru a grăbi operaţiunile de evacuare, după ofensiva rapidă a talibanilor.

Mai întâi, departamentul american al Apărării a anunţat trimiterea a încă 1.000 de militari în Afganistan. Circa 3.000 vor fi mobilizaţi în același timp în zona Aeroportului capitalei afgane, iar alţi 3.500 la obiective din oraș.

Imediat, guvernul Marii Britanii a comunicat că va trimite încă 200 de militari în Kabul, iar numărul lor total va ajunge la 900.

SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa şi alte ţări occidentale depun eforturi pentru evacuarea cetăţenilor şi colaboratorilor din Afganistan.

Amintim, cel puţin şapte persoane au murit luni în violenţe produse pe Aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă să părăsească țara. Armata americană a anunţat că a împușcat mortal doi militanţi înarmaţi în zona aeroportului.

Totodată, Statele Unite vor evacua aproximativ 3.500 de funcţionari diplomatici din Afganistan, în contextul în care insurgenţii talibani au ocupat numeroase oraşe şi s-au instalat inclusiv în zone din Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul. În plus, SUA şi alte ţări occidentale intenţionează să evacueze sute de interpreţi afgani care au ajutat forţele internaţionale în cei 20 de ani de conflict, altfel, aceștia riscă să fie executați de insurgenții talibani.