Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și Germania promit ”o reacție solidă, coordonată și unită” după căderea Kabulului

macron.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Comunitatea internaţională nu trebuie să permită ca Afganistanul să redevină bază a terorismului internaţional, a afirmat, luni seară, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a pledat şi pentru accelerarea operaţiunilor de evacuare, precum şi pentru limitarea afluxului de imigranţi. Preşedintele Franţei a anunţat că va lansa o iniţiativă europeană "pentru anticiparea" şi "apărarea faţă de afluxul de imigranţi". "Vom formula, împreună cu Germania şi cu alte ţări europene, o iniţiativă pentru lansarea unei reacţii solide, coordonate şi unite. Este necesară solidaritate, dar şi armonizarea criteriilor de protecţie şi cooperare cu ţările de tranzit", a insistat Emmanuel Macron.

"În Afganistan se produc schimbări istorice. Capitala Afganistanului, Kabul, a căzut în câteva ore. Acest lucru generează consecinţe majore pentru comunitatea internaţională şi pentru Franţa", a afirmat Emmanuel Macron, luni seară, într-un discurs televizat rostit de la reşedinţa de vară din Fort de Brégançon (sudul Franţei). "Lupta noastră a fost corectă. Le aduc omagiu militarilor care au luptat, familiilor celor decedaţi sau care au fost grav răniţi; nu îi vom uita. Acum, urgenţa absolută este să îi aducem în siguranţă pe compatrioţii noştri. Am decis să trimit două avioane militare şi membri ai forţelor speciale în Afganistan. Este datoria noastră şi demnitatea noastră să îi protejăm şi pe cei care ne-au ajutat - interpreţi, şoferi, bucătari şi alţii. Aproape 800 de persoane sunt deja pe teritoriul Franţei. Zeci de persoane sunt încă acolo, dar rămânem mobilizaţi", a adăugat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Afganistanul nu trebuie să redevină baza terorismului care a fost în trecut. Franţa va continua să lupte activ împotriva terorismului islamist sub toate formele. În Afganistan sunt grupuri teroriste şi vor încerca să profite de instabilitate. Este necesară o reacţie internaţională responsabilă şi unită, sunt necesare acţiuni politice şi diplomatice. Mizele sunt pacea şi stabilitatea internaţională; inamicul este comun, terorismul şi cei care îl susţin. În acest sens, vom face totul pentru ca Rusia, Statele Unite şi Europa să coopereze în mod eficient, deoarece avem aceleaşi interese", a subliniat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a anunţat că va lansa o iniţiativă europeană "pentru anticiparea" şi "apărarea faţă de afluxul de imigranţi". "Vom formula, împreună cu Germania şi cu alte ţări europene, o iniţiativă pentru lansarea unei reacţii solide, coordonate şi unite. Este necesară solidaritate, dar şi armonizarea criteriilor de protecţie şi cooperare cu ţările de tranzit", a insistat Emmanuel Macron.

Comunitatea internaţională "a evaluat greşit" riscurile revenirii insurgenţilor talibani la putere în Afganistan, a declarat luni seară cancelarul Germaniei, Angela Merkel, exprimând regret pentru actuala situaţie.

"Talibanii au reocupat în viteză Afganistanul. Este vorba de o situaţie tristă, inclusiv pentru Germania", a declarat Angela Merkel, amintind că 59 de militari germani au murit în conflictul militar din Afganistan.

"Situaţia din Afganistan a fost evaluată greşit în Germania. Dar nu a fost vorba doar de o evaluare greşită a Germaniei, ci a fost o evaluare greşită la nivel mult mai larg", a admis Angela Merkel, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung. Cancelarul Germaniei a precizat că informează constant grupurile politice parlamentare despre operaţiunile de evacuare a cetăţenilor germani din Afganistan. Germania a repatriat deja 1.900 din cei 2.500 de cetăţeni germani aflaţi în Afganistan.

Anterior, Angela Merkel a afirmat că situaţia gravă din Afganistan este rezultatul deciziei de retragere a trupelor, luată "din raţiuni de politică internă" din Statele Unite. "Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor", a subliniat Angela Merkel.Şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că întreaga comunitatea internaţională a evaluat greşit riscurile din Afganistan. "Noi toţi - Guvernul Germaniei, serviciile de informaţii, comunitatea internaţională - am evaluat greşit situaţia. Acum, tot ce putem face este să salvăm cât mai mulţi oameni în actuala situaţie", a declarat Heiko Maas, citat de publicaţia Der Spiegel. Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul. Numeroase ţări occidentale depun eforturi pentru evacuarea cetăţenilor aflaţi în Afganistan.