Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Justiția poloneză anulează în apel o pedeapsă împotriva a doi istorici ai Holocaustului

barbara_engelking_jan_grabowski.jpg

Barbara Engelking și Jan Grabowski
Barbara Engelking și Jan Grabowski au fost exonerați de acuzația de defămare cuprinsă în cartea lor despre Holocaustul din Polonia
Image source: 
Muzeul Holocaustului Washington

Doi istorici au fost exonerați în apel de obligația de a-și cere scuze pentru că ar fi întinat memoria unui polonez acuzat că ar fi fost complice al naziștilor în timpul Holocaustului. Decizia survine pe fondul deteriorării severe a relațiilor dintre Polonia și Israel.

Curtea de Apel Varșovia a decis că doi istorici acuzați că au pătat memoria unui sătean polonez într-o carte despre Holocaust nu trebuie să-și ceară scuze, anulând o hotărâre a instanței inferioare care a cauzat temeri cu privire la libertatea cercetării academice.

În februarie, un tribunal din Varșovia a decis că Barbara Engelking și Jan Grabowski, autori ai cărții “Noapte fără sfârșit: soarta evreilor din județe selectate din Polonia ocupată”, trebuie să-și ceară scuze pentru că  afirmat că săteanul Edward Malinowski a denunțat evrei ocupanților naziști.

Unii academicieni au spus la acea vreme că hotărârea ar putea descuraja cercetarea imparțială a acțiunilor polonezilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

Grabowski a declarat la Reuters că hotărârea de luni a fost “ceva imens nu numai pentru mine și colegii mei, ci pentru întreaga profesie de științe umaniste de aici”.

Partidul naționalist PiS care guvernează Polonia susține că studiile care arată complicitatea unor polonezi la uciderea evreilor de către Germania nazistă sunt o încercare de a dezonora o țară care a suferit nespus în timpul războiului.

Cazul împotriva celor doi istorici fusese introdus de nepoata lui Malinowski, Filomena Leszczynska, și finanțat de Liga poloneză împotriva defăimării, care se opune acuzațiilor de implicare a polonezilor în asasinarea evreilor.

Libertatea academică

Judecătorul instanței de apel a respins pretențiile sale împotriva istoricilor, subliniind importanța libertății cercetării academice și necesitatea de a evita un efect grav care ar putea opri studiile ulterioare.

Comemorarea victimelor Holocaustului, între adevăr istoric și politizare
Naziștii au ucis trei milioane de evrei polonezi, mulți dintre ei în lagărul de la Auschwitz
Image source: 
Facebook

Șeful Ligii poloneze împotriva defăimării, Maciej Swirski, a scris pe Twitter că Leszczynska intenționează să “lupte” și să depună un recurs extraordinar la Curtea Supremă.

Populația evreiască din Polonia de 3,2 milioane a fost cea mai mare din Europa la începutul celui de-al doilea război mondial. Aproape toți evreii au fost exterminați în timpul războiului, mulți dintre ei în lagăre ale morții, iar alte trei milioane de cetățeni ne-evrei din Polonia au murit, de asemenea, în timpul ocupația naziste.

Unii cercetători sugerează că, în timp ce mii de polonezi și-au riscat viața pentru a ajuta evreii, alte mii au fost complici în Holocaust. Mulți polonezi nu acceptă astfel de afirmații.

Legea în temeiul căreia au fost judecați în temeiul unei legi criticate de statul Israel și de organizațiile evreiești internaționale. Inițial, proiectul de lege avea caracter penal, dar în urma protestelor guvernului de la Ierusalim și a organizațiilor evreiești internaționale parlamentul a păstrat-o în domeniul civil.

Luni Polonia și-a retras ambasadorul de la Ierusalim, răspunzând cu aceeași monedă măsurii Israelului de a-și retrage ambasadorul de la Varșovia în semn de protest împotriva promulgării de către președintele Andrzej Duda a legii care pune capăt restituirii proprietăților confiscate sub regimul comunist, multe dintre care aparținuseră evreilor polonezi și fuseseră preluate de la regimul nazist care îi deposedase în perioada 1939 – 1945.