Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Borrell: talibanii actuali vorbesc mai bine engleza

afp-afghanistan.jpg

Kabul aug 2021
UE va colabora cu talibanii pentru a evita o criză umanitară
Image source: 
AFP

UE a anunțat marți 17 august că va primi circa 400 de afgani cu care a colaborat până acum. Intre timp, secretarul general NATO Jens Stoltenberg se întreabă de ce forțele afgane, antrenate îndelung și cu mult efort uman și material, au cedat atât de ușor.

Multe întrebări și prea puține răspunsuri în aceste zile la Washington, dar și la Bruxelles unde UE și NATO pozează în victime ale retragerii americane din Afganistan.

O reuniune a miniștrilor UE de externe a decis că circa 400 de afgani cu care s-a colaborat pâna acum vor fi evacuați la bordul avioanelor italiene. Ei vor fi primiți într-un centru de azilanți pe care îl va organiza Spania. 

In rest NATO și UE sunt ocupate să-și evacueze propriul personal aflat încă în Afganistan. 

„Multe lecții vor trebui învățate din această experiență, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, dar acum prioritatea este securitatea oamenilor noștri”. 

In paralel, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a explicat presei că prezența europeană în Afganistan nu mai poate fi menținută. Dar ajutorul umanitar european pentru Afganistan va fi menținut, poate chiar mărit, a precizat el. 

Borrell a admis și el că multe întrebări rămân fără răspuns și a adăugat că „va trebui să ne întrebam privind consecințele acestei misiuni ( acțiunea NATO și SUA în Afganistan nred) care s-a terminat cu rezultate foarte modeste”

UE va trebui să intre în contact cu autoritatile de la Kabul. „Talibanii au câștigat războiul, deci trebuie să dialogăm cu ei”, a spus Borrell.   Obiectivul dialogului este acela de a evita o criză umanitară și de a împiedica crearea unor noi cuiburi teroriste în Afganistan. 

Întrebat dacă este credibil ceea ce susțin talibanii, anume că nu mai sunt cei de acum acum 20 de ani, Borrell a răspuns : „par a fi aceiași, dar vorbesc mai bine engleza”. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan