Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE consideră că, deși nu recunoaşte regimul afgan, va trebui să aibă contacte cu talibanii

fontelles.jpg

Image source: 
france24.fr

Oficiali ai Uniunii Europene au declarat, marţi seară, că vor trebui să iniţieze negocieri cu insurgenţii talibani pentru proiecte de asistenţă destinate cetăţenilor afgani, chiar dacă nu recunosc noul regim.

Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat:

"Nu spun că îi vom recunoaşte pe talibani. Dar spun că va trebui să discutăm cu ei pentru orice lucru, chiar şi pentru protejarea femeilor şi fetelor. Chiar şi pentru aceste lucruri va trebui să avem contacte cu ei", spune oficialul UE, citat de Reuters.

"Vom pune condiţii pentru continuarea asistenţei şi intenţionăm să folosim mecanismele noastre pentru a face astfel încât să fie respectate drepturile omului. Ştiu că ceea ce spun este mai degrabă un deziderat. Dar vom folosi mecanismele", a subliniat Josep Borrell Fontelles, precizând că asistenţa umanitară pentru cetăţenii afgani trebuie menţinută şi chiar suplimentată.

Purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, Zabihullah Mujahid, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Kabul, că liderii talibani vor relaţii bune cu alte ţări şi că vor respecta drepturile fundamentale ale omului, însă în conformitate cu Legea islamică – Sharia. "Noi nu vrem inamici pe plan intern sau extern", a afirmat Zabihullah Mujahid. Reprezentantul talibanilor a declarat că femeile vor avea dreptul de a studia şi de a munci, "vor fi foarte active în societate, dar conform principiilor islamice".

Amintim, insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor. În schimb, prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor.