
Politică
Talibanii promit iertarea adversarilor și respectarea drepturilor câștigate de femei
baradar.jpg

„Vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este câmp de luptă sau zonă de conflict”, a afirmat purtătorul de cuvânt. Mai mult, Zabihullah Mujahid a anunțat că nu îşi doreşte să vadă haos în Kabul: „Planul nostru era să ne oprim la porţile Kabulului, astfel încât procesul de tranziţie să poată fi finalizat fără probleme”. În prezent, talibanii lucrează la formarea guvernului, iar acesta va fi anunţat în curând. Totodată, Zabihullah Mujahid a promis o amnistie generală care va fi valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au lucrat în rol de susţinere pentru forţele străine din ţară, dar şi pentru cei care au luptat împotriva talibanilor. "Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la uşă", a dat el asigurări. Întrebat despre civilii nevinovaţi care au fost ucişi în timpul războiului cu forţele guvernamentale, Zabihullah Mujahid a afirmat că moartea lor a fost neintenţionată. În plus, el a promis că ambasadele străine şi oraşul Kabul vor fi sigure, dând asigurări că nimănui nu i se va face rău în Afganistan. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenţei fostului guvern.
Drepturi pentru femei
Talibanii s-au pronunţat şi pentru menţinerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, a mai spus el, adăugând că femeile vor putea să muncească în domeniul sanitar, al educaţiei, dar şi în alte profesiuni. Femeile vor putea să studieze şi să lucreze şi "vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului", a precizat Mujahid. Portul burqăi, un văl care acoperă corpul integral, nu va fi obligatoriu pentru femei, deoarece "există diferite tipuri de văl", a mai spus el. "Burqa nu este singurul hijab (văl) care poate fi purtat, există diferite tipuri de hijab care nu se limitează la burqa", a declarat și Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al grupării talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News. Shaheen nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani. Odată cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasă a legii islamice, numeroase ţări şi organizaţii de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor şi femeilor din Afganistan. "Ele pot primi o educaţie, de la şcoala primară până la universitate. Noi am anunţat această politică în cadrul unor conferinţe internaţionale, la cea de la Moscova şi aici la conferinţa de la Doha cu privire la Afganistan", a explicat Shaheen. Mii de şcoli în zonele controlate de talibani sunt în continuare deschise, a precizat el. Purtătorul de cuvânt a încercat să liniştească şi mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparţiale, dar şi că orice conţinut nu trebuie să fie contrar valorilor islamice.
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat "în special oribil şi sfâşietor să vadă că drepturile căpătate cu greutate de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie luate" în zonele aflate sub controlul talibanilor. Sub regimul precedent al acestei grupări radicale, femeile nu-şi puteau părăsi domiciliul decât însoţite de un "mahram", un însoţitor masculin din familia lor. Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidările pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.
Incertitudinile persistă
Între timp, incertitudinile planează : Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marți seară, că el este preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani, în timp ce un lider taliban, mollahul Abdul Ghani Baradar, a sosit în Kandahar. Deşi insurgenţii talibani au ocupat numeroase provincii din Afganistan şi s-au instalat la Kabul, prim-vicepreşedintele Saleh spune că depune eforturi pentru o administraţie de uniune naţională, subliniind că nu va fi subordonat regimului taliban. "Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens", a declarat, prin Twitter, Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul în momentul venirii insurgenţilor talibani la Kabul. "Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale", a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona "niciodată" "teroriştilor talibani".
"Ar fi zadarnic să intrăm acum în polemici cu preşedintele SUA. Îl lăsăm să analizeze situaţia. Noi, afganii, trebuie să demonstrăm că Afganistanul nu este Vietnamul şi că talibanii nu sunt nici pe departe Vietcong. Spre deosebire de SUA şi NATO, noi nu ne-am pierdut energia şi vedem oportunităţi enorme. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei!" a subliniat Amrullah Saleh. Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul. În paralel, mollahul Abdul Ghani Baradar, unul dintre liderii Mişcării talibanilor afgani, a sosit în oraşul afgan Kandahar. "Mollahul Baradar a revenit în ţara sa iubită marţi după-amiază, din Qatar", a declarat un purtător de cuvânt al acestuia, potrivit postului irlandez RTE şi publicaţiei germane Stern. Mollahul Abdul Ghani Baradar este vicepreşedinte al Mişcării talibanilor afgani şi liderul Biroului politic al talibanilor afgani din Doha, Qatar. Baradar a reprezentat Mişcarea talibanilor afgani în negocierile cu Statele Unite, care au avut drept rezultat acordul din 2020, prin care Washingtonul a decis retragerea trupelor americane din Afganistan. Nu se ştie unde se află în acest moment Hibatullah Akhundzada, liderul Mişcării talibanilor afgani.