Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Abdul Baradar se pregătește să devină președintele Emiratului Islamic al Afganistanului

mae_parasiti_afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa: AP Photo/Sidiqullah Khan

Peste 2.200 de diplomați și alți civili au fost evacuați cu zboruri militare din Afganistan, a declarat pentru Reuters un oficial occidental din domeniul securității, în condițiile în care se accelerează eforturile de a scoate oamenii din țară după preluarea capitalei de către talibani. În paralel, liderii talibani își consolidează puterea. Mollahul Abdul Ghani Baradar, numărul 2 al mişcării talibane, a revenit în Afganistan din Qatar, după 20 de ani de exil.

Mollahul Abdul Ghani Baradar este cofondator al mișcării talibane și probabil viitorul președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului. La sosirea sa pe aeroportul din Kandahar, el a fost întâmpinat de zeci de lideri ai talibanilor. De aici un convoi impresionant l-a însoțit ca pe un erou, fiind aclamat prin locurile prin care trecut.

Născut în provincia sudică Uruzgan şi crescut la Kandahar, Abdul Ghani Baradar a fondat mișcarea talibanilor alături de mollahul Omar, decedat în 2013.

În 2001, după intervenţia militară americană şi căderea regimului taliban, Baradar ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi dispuşi la un acord de recunoaștere a administraţiei de la Kabul. Iniţiativa s-a dovedit însă fără succes.

Baradar era şeful militar al talibanilor în momentul în care a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. A fost eliberat în 2018, la presiunea mai multor puteri, în frunte cu Washingtonului.

Ascultat şi respectat de diferitele facţiuni talibane, Baradar a fost numit ulterior şeful biroului lor politic, aflat în Qatar.

De acolo a condus negocierile cu Statele Unite de retragere a forţelor străine din Afganistan, apoi discuţiile de pace fără rezultat cu guvernul de la Kabul, relatează Agerpres.