Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Ioniță despre programul Anghel Saligny: Încă 10 miliarde de euro de la nașu' mare

sorin_ionita_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Sorin Ionita / Facebook

Noul plan de investiții Anghel Saligny, așa numitul PNDL 3, prin care Guvernul va împărți circa 50 de miliarde de lei către comunitățile locale pentru diferite proiecte, are aceleași neajunsuri ca fostele programe de dezvoltare locală inițiate de Liviu Dragnea. "Cîțu de fapt dublează miza. Încă 10 miliarde de euro de la nașu’ mare", spune Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.

Conducerea PNL a aprobat, cu unanimitate de voturi, susținerea pentru programul național de investiții Anghel Saligny. Este vorba despre așa numitul PNDL 3, criticat de societatea civilă, dar și de partenerii de guvernare de la USR-PLUS. Celor din urmă, premierul Florin Cîțu le-a tranmis că "nu este un buget al primarilor, este un buget al românilor, așa cum nici bugetul ministerului Transporturilor nu este al ministerului, ci tot al românilor".

Viitorul plan naţional de investiţii, pe care Guvernul ar urma să-l aprobe prin ordonanță de urgență, se va desfășura vreme de minimum 6 ani și va avea un buget de aproximativ 50 de miliarde de lei. Cu fondurile oferite de Guvern vor fi construite rețele de apă și canalizare și vor fi asfaltate drumuri, au anunțat liberalii.   

"În momentul în care tu arunci cu banii în 3200 de primari, din care 2800 rurali și din care jumătate nu au nici un fel de funcționar acolo care să poată să țină o evidență, că nu există capacitate umană și tehnică, tu ce te aștepți să iasă din chestia asta? Te aștepți să iasă proiecte bune de apă-canal? Sau să se întâmple ca în ultimii 10 ani, ca în PNDL 1, PNDL 2, când după 7 ani, unii care au primit banii alocați, s-au bucurat, n-au reușit să înceapă proiectul. Deci proiect aprobat în 2015, astăzi nu a început, nu s-a dat cu sapa-n pământ. În ce fel am scos România din noroaie cu genul ăsta de administrație?" se întreabă Sorin Ioniță, președintele Expert Forum:

"E o urgență reală să dezvoltăm comunitățile locale deci nu are rost ca fiecare prim-ministru, în trecut Dragnea, acuma Cîțu, să iasă să ne spună <a, da, e nevoie să scoatem România din noroi, e nevoie de apă-canal>. Păi toți știm că e nevoie, deci la nevoie nu se opune nimeni.

Diagnosticul e corect, soluția pe care o propun ei la problemă este greșită, pentru că ei ne tot dau cu comunele scufundate în noroi în cap, dar noi când am făcut evidența, am pus cap la cap PNDL 1 și 2, ce să vezi? Care era primăria care a primit cei mai mulți bani? Primăria Sectorului 3 București, da? Deci e vorba de perioada guvernărilor PSD. Și acuma mie mi-e teamă că sunt tot niște mari municipii care împing foarte tare chestia asta că scoatem comunele subdezvoltate în față, dar la împărțirea banilor îi găsim prin două trei județe, știți dumneavoastră care, în funcție de partidul aflat la guvernare.

Asta este chiar ipocrizie politică, dar ce trebuie să ne îngrijoreze pe toți, în calitate de contribuabili, e faptul că într-un mediu de incertitudine, haos administrativ și lipsă de control pe costuri, obții de 10 euro ce ai obține cu numai 5 euro într-un sistem bine gestionat. Deci banii își pierd valoarea în haos administrativ. Ori ce au ei acuma e haos administrativ. Și vor să mai arunce încă pe atâta. Deci Cîțu de fapt dublează miza. Încă 10 miliarde de euro de la nașu’ mare".