Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Prim ministrul Boris Johnson criticat din toate părțile pentru retragerea din Afganistan

boris_johnson.png

Boris Johnson
Premierul Boris Johnson este acum într-o situație politică foarte precară, fiind amendat pentru încălcarea legii
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Prim ministrul britanic Boris Johnson a fost aspru criticat în Camera Comunelor, inclusiv din propriul partid, pentru retragerea militară din Afganistan. Între timp, guvernul a acceptat să accepte 20.000 de refugiați afgani în următorii cinci ani.

Convocată în sesiunea extraordinară de o zi și plină până la refuz pentru prima oară după declanșarea pandemiei de Coronavirus în martie 2020, Camera Comunelor i-a făcut o primire critică, pe alocuri ostilă premierului Johnson, un tratament arareori văzut la un prim ministru în funcție.

Premierul Johnson a deschis dezbaterea spunând că misiunea de bază a Marii Britanii a reușit, prin înlăturarea operatorilor terorismului din Afganistan.

Ar fi corect să spunem că recentele evenimente din Afganistan s-au desfășurat iar prăbușirea guvernului afgan a fost mai rapidă chiar decât au prevăzut talibanii. Ceea nu este adevărat este că guvernul britanic ar fi fost nepregătit sau nu ar fi prevăzut acest lucru”, a spus premierul Johnson.

Reacțiile din partea opoziției au fost previzibile: “Răspunsul prim ministrului la sosirea talibanilor la porțile Kabulului a fost să plece în vacanță”, a spus liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, în timp ce liderul Partidului Liberal Democrat, Ed Davey, a spus că premierul a devenit o jenă națională și că nu va putea scăpa de vina pentru acest dezastru. Dar cele mai severe și percutante critici au venit din rândurile Partidului Conservator al cărui lider este premierul Johnson.

Rusia și China trag concluzii”

Predecesoarea sa în funcția de prim ministru și lider Conservator între 2016 și 2019, Theresa May, a spus că găsește “de neînțeles și îngrijorător” faptul că Regatul Unit nu a fost capabil să găsească o alianță alternativă de țări pentru a susține guvernul afgan.

Theresa May
Theresa May a criticat faptul că Marea Britanie nu a căutat o coaliție alternativă de țări pentru sprijinirea guvernului afgan
Sursa imaginii: 
BBC captură video

În mod cert un rezultat ar trebui să fie re-evaluarea modului în care operează NATO. NATO este piatra de temelie a securității europene, dar Rusia nu va fi orbită de implicațiile acestei decizii de retragere și maniera în care a fost luată”, a spus Theresa May.

Nici China și alții nu au omis să remarce implicațiile, pentru că în ultimii ani Occidentul a părut mai puțin dispus să-și apere valorile. Acest lucru nu poate continua, pentru că dacă continuă îi va încuraja pe cei care nu împărtășesc aceste valori și în a impune altora modul lor de viață” a adăugat ea.

Dar poate cea mai aspră critică a venit din partea deputatului Conservator Tom Tugendhat, președintele comitetului parlamentar pentru apărare și fost veteran al războiului din Afganistan.

Într-o intervenție plină de emoție, ascultată într-o liniște mormântală, el a împărtășit furia și tristețea resimțită de veterani față de “abandonarea” Afganistanului.

Refugiați, dar nu mai mulți de 20.000

Între timp, ministrul de interne Priti Patel a trebuit să facă și ea față criticilor care spun că Regatul Unit ar trebui să primească mai mulți refugiați afgani decât cei 20.000 pe următorii cinci ani anunțați de guvern.

Refugiați afgani descind pe aeroportul militar Brize Norton
Primii refugiați afgani au sosit duminică seara în Marea Britanie la bordul unui avion militar
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării al Marii Britanii

"Lucrăm rapid la acest lucru. Nu putem găzdui 20.000 de oameni dintr-o dată. În prezent, aducem înapoi aproape 1.000 de persoane pe zi. Acesta este un efort enorm. Nu putem face acest lucru singuri. Trebuie să lucrăm împreună ."  a spus ministra Patel.

Pe aeroportul militar Brize Norton, la 120 km nord vest de Londra sosesc zilnic avioane care transportă cetățeni britanici și refugiați afgani evacuați de pe aeroportul Kabul.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ