Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Magdin, analist relații internaționale: Când faci un exit, fă-l cu cap !

radu_magdin.jpg

Radu Magdin, analist relații internaționale

Iată lecția cu care crede consultantul politic Radu Magdin că ar trebui să rămână forțele occidentale după experiența din Afganistan. 

În perspectiva reuniunii de vineri a miniștrilor de externe din statele membre NATO, analistul de relații internaționale vorbește despre pierderea capitalului de încredere cu care se confruntă America după retragerea din Afganistan și consideră că poziția Alianței Nord Atlantice nu poate fi diferită de alte formate de club.

 

Criza migrației afgane – cartea jucată de partidele extremiste în Europa de Vest

Analistul de relații internaționale atrage atenția nu asupra declarațiilor care vor apărea în urma reuniunii NATO, ci a discuțiilor care vor avea loc în spatele ușilor închise în ceea ce privește eventuala criză a migrației afganilor. Radu Magdin credă că fenomenul nu va avea aceeași mărime a cel sirian, dar va fi un cartof fierbinte toamna aceasta, mai ales că este și electorală în Europa de Vest.

Radu Magdin nu se așteaptă la uși deschise voluntar de statele europene pentru primirea migranților afgani și explică această atitudine prin faptul că “politica înseamnă și un management al precepției, nu doar un management al realității”.

Consultantul politic mai crede că “România va face discret ceea ce a făcut și la criza anterioară față de alte state, dacă se va stabili un mecanism paneuropean de a introduce echivalentul unei cote de refugiați” și reamintește precedentul crizei refugiaților sirieni când “la ușa deschisă anterior, cancelarul Merkel a fost criticat pentru ce s-a întâmplat în Siria și sunt alegeri în Germania la final de septembrie.”

 

 
Radu Magdin, analist relații internaționale: Când faci un exit, fă-l cu cap