Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alți 14 români din Afganistan vor ajunge în țară cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/mae.romania

Aceștia au fost transferați vineri din aeroportul Kabul, Afganistan, la Islamabad, în Pakistan, iar la bord au fost și patru cetățeni bulgari. Toți vor fi aduși acasă cu același avion militar.

Ministerul de Externe anunță că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții.

Cu acest zbor s-a reușit evacuarea a încă 14 români transferați în aeroport vineri dimineața și a 4 cetățeni bulgari.

Totodată, pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Mai apoi, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Tot MAE mai anunță că al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. MAE confirmă că va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.

Autoritățile române au validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România.

De asemenea, Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de vineri, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, afganii nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a cetățenilor din Afganistan.