Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii evacuați din Afganistan au ajuns acasă

romani-afganistan-kabul-1024x576.jpeg

Sursa imaginii: 
G4Media.ro

Astăzi au sosit la BAZA 90 OTOPENI 15 români și 4 bulgari. Conform datelor, 33 de romani au fost evacuați din Afganistan, pana acum.   

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, care în ultimele zile a evacuat cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, a aterizat pe aeroportul Otopeni. Avionul a fost întâmpinat de miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă.Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj chiar de pe pista aeroportului.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, s-a adresat și el celor prezenți la aeroportul Otopeni.

Unul dintre românii evacuați din Afganistan le-a mulțumit militarilor și autorităților pentru misiunea lor.

Pe site-ul președinției, șeful statului, Klaus Iohannis a postat o declarație din care cităm:

”Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe. Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor. Celula de criză interinstituțională, activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informații Externe, la care participă și Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, a derulat acțiuni ample și dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a cetățenilor altor state partenere. Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă. Doresc să mulțumesc autorităților române implicate în coordonarea și derularea cu succes a acțiunilor Celulei de criză interinstituționale și tuturor reprezentanților acestor instituții care au participat la activitatea Celulei de criză.”  sursa: presidency.ro