Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, la Kiev:”Crimeea, parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”

maia_sandu.jpg

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, la summitul de lansare a ”Platformei Crimeea”, august 2021
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. Declarația îi aparține președintelui R.Moldova, Maia Sandu, și a fost făcută la Kiev, la Summitul de lansare a ”Platformei Crimeea”. Între timp, socialiștii s-au arătat nedumeriți de prezența președintelui moldovean ”la un eveniment anti-rus” și spun că decizia șefului statului de a merge la Kiev este iresponsabilă.

În mesajul adresat alături de alți șefi de stat și de guvern, Maia Sandu a menționat că participarea sa la eveniment semnifică ”reafirmarea sprijinului neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”.

”Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice”. ”Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor. Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor”, a declarat Maia  Sandu.

Totodată, șeful statului a punctat că pentru Republica Moldova este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.”Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită - una constructivă și durabilă”.”Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional”, a conchis Maia Sandu.

PSRM: Participarea Maiei Sandu la Summitul de la Kiev, o decizie iresponsabilă și va afecta cetățenii moldoveni

Partidul Socialiștilor din R.Moldova și-a exprimat nedumerirea față de participarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ”la un eveniment anti-rus întitulat ”Platforma Crimeea”.

”Decizia iresponsabilă a Maiei Sandu de a participa la Platforma Crimeea poate afecta cetățenii Republicii Moldova – producătorii agricoli care exportă produsele noastre pe piața rusă, migranții moldoveni care muncesc în Rusia, fiecare familie care consumă gaze naturale rusești. Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict”. ”Este extrem de straniu faptul că, participând la evenimente atât de dubioase precum ”Platforma Crimeea”, noua guvernare ignoră platformele internaționale cu adevărat necesare pentru țara noastră, precum reuniunea șefilor de guvern ai Uniunii Economice Eurasiatice, unde sunt puse în discuţie chestiuni cu adevărat importante cu privire la cooperarea economică și socială, chestiuni de interes pentru cetățenii țării noastre”, susțin socialiștii de la Chișinău.

La Summitul de inaugurare a ”Platformei Crimeea”, desfășurat luni la Kiev, și-au anunțat prezența 14 șefi de stat și de guvern, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene.