Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii talibani avertizează Statele Unite să nu amâne retragerea trupelor din Afganistan

mii_de_persoane_incearca_sa_plece_din_afganistan_pe_cale_aeriana_de_pe_aerportul_din_kabul.jpg

Mii de persoane incearca sa plece din Afganistan pe cale aeriana de pe aeroportul din Kabul.
Mii de persoane incearca sa plece din Afganistan pe cale aeriana de pe aeroportul din Kabul.
Sursa imaginii: 
AFP

În Afganistan, talibanii anunță că nu vor prelungi termenul misiunii de evacuare, stabilit pentru 31 august. Un purtător de cuvânt al acestora a avertizat asupra consecințelor, în cazul în care data limită ar fi depășită.

Aeroportul din Kabul este într-o stare de haos de când talibanii au intrat în capitala afgană, pe 15 august, în condițiile în care SUA și forțele internaționale încearcă să-și evacueze cetățenii și pe afganii care se tem de noul regim.

Este de așteptat ca premierul britanic, Boris Johnson, să folosească marți o reuniune de urgență a G7 pentru a cere președintelui Biden să amâne retragerea trupelor americane pentru a permite cat mai multe evacuări de pe aeroportul din Kabul.

Deocamdată, forțele străine din Afganistan nu au cerut prelungirea termenului peste data de 31 august.

În acest context, OMS avertizează că problemele de pe aeroportul din Kabul blochează trimiterea de provizii medicale și alimentare. Potrivit organizatiei, jumătate dintre afgani se bazează pe ajutoare iar nevoile umanitare cresc din cauza secetei.

Peste 500 de tone de provizii medicale și pachete pentru malnutriție severă ce ar trebui să fie livrate în Afganistan săptămâna aceasta sunt blocate din cauza restricțiilor de pe aeroportul din Kabul.

OMS analizează și varianta realizării unui ”pod aerian umanitar” pentru trimiterea de ajutoare in aceasta tara.

Pe de altă parte, directoarea executivă a UNICEF, a declarat că aproximativ 10 milioane de copii din Afganistan au nevoie de asistență umanitară și că se așteaptă la o deterioare masivă a situației.