Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


23 august sau cum printr-o ”impostură fără seamăn” comuniștii au încercat să schimbe istoria

willy_pragher.jpg

Image source: 
Arhiva nationala : foto Willy Pragher

Ziua de 23 august rămâne din păcate în ”imaginarul colectiv al conaționalilor noștri” o zi de tristă amintire când comuniștii scoteau forțat elevii și ”clasa muncitoare” pentru a sărbători Ziua Republicii. La RFI, istoricul și profesorul universitar Adrian Niculescu explică prin ce strategie au reușit comuniștii să schimbe sensul istoric real al datei de 23 august a anului 1944, data la care Regele Mihai a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu fosta URSS, punând în același timp capăt regimului militar al lui Antonescu.

 

Adrian Niculescu spune că Regele Mihai a luat o decizie curajoasă și singura care se putea lua la acel moment. ”Indiscutabil a fost o alegere bună...Se poate discuta în legătură cu timpii la care s-a făcut această alegere”, spune istoricul amintind că la 2 iunie în același an România primise o ofertă din partea fostei Uniuni Sovietice prin ambasadoarea sa la Stockholm prin care ar fi putut capitula condiționat. Mareșalul a ignorat total această propunere și ”aici a fost lucrul criminal făcut de Antonescu” : ”dacă ar fi răspuns rapid pe 4, pe 5 sau pe 6, situația României era cu totul alta și importanța României fiindcă atenție, soarta războiului s-a pecetluit pe 6 iunie la debarcarea din Normandia. România ar fi avut o putere contractuală mult mai mare”. Dacă Antonescu a ignorat oferta privind capitularea condiționată, Regele Mihai a fost cel care a făcut ”un act de mare curaj” și a decis înlăturarea mareșalului și părăsirea Axei, precum și acceptarea unui armistițiu în condițiile în care fosta URSS era deja ”ante portas” și amenința că, de la Iași, va continua să ocupe bucată cu bucată regatul.

Istoricul Adrian Niculescu subliniază însă că, paradoxal, decizia Regelui Mihai nu le-a convenit deloc sovieticilor. De ce? Întorcând armele împotriva Germaniei naziste, România nu mai putea fi ”eliberată” și, de fapt, ocupată de sovietici. Aceștia s-au văzut nevoiți să intre astfel în București nu ca marea putere eliberatoare de sub ”jugul nazist”, ci ca forță aliată. Și, de aici, a început Marea Mistificare : comuniștii au confiscat cumva momentul 23 august care îi aparținea Regelui Mihai și l-au transformat într-o sărbătoare comunistă deși acest moment istoric nu avea nimic de-a face cu comunismul instalat abia câțiva ani mai târziu în România. Ascultați integral interviul cu istoricul Adrian Niculescu...      

 

 
Istoricul Adrian Niculescu