Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Retragerea din Afganistan, posibil impuls pentru ”autonomia strategică” a UE

kabul.png

Mii de afgani au luat cu asalt avioanele din aeroportul Hamid Karzai în speranța de a părăsi cât mai repede țara, după ce talibanii au preluat puterea, Kabul, Afganistan, 16 august 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Retragerea americană din Afganistan ar putea duce la accelerarea planurilor europene legate de apărarea comună. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat din nou în favoarea creării unei forţe militare a UE pentru a obţine o "autonomie strategică" a blocului comunitar şi a înceta să mai acţioneze ca "un subsidiar al americanilor”.

Într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute Agenției France Presse și preluat de Agerpres, șeful diplomației europene a atras atenția că "tragedia care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze, în Irak sau Sahel”.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea Kabului de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani, programată pentru 31 august, a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani.

Evacuarea tuturor persoanelor, o misiune imposibilă

"Mai avem încă peste 200 de agenţi afgani care aşteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul şi nu este uşor. Mai întâi trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive", a declarat Borrell referitor la dificultăţile de evacuare din Afganistan, într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Confidencial.

"Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii. Matematic, este imposibil", a susţinut Josep Borrell. El a afirmat că le-a cerut americanilor să dea dovadă  de mai multă flexibilitate, altfel, europenii nu vor reuși să-i facă să treacă pe colaboratorii lor.

"Înţeleg că ei trebuie să controleze din motive de securitate, dar aceasta complică foarte mult accesul", a explicat şeful diplomaţiei europene, care a discutat deja problema cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Este încă unul dintre motivele pentru care oficialul consideră că autonomia strategică a Uniunii Europene este necesară.

Este vorba despre ”capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, inclusiv în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu", a explicat Borrell.

 

Și totuși, de ce s-a prăbușit Afganistanul?

El a venit și cu propria explicație pentru felul în care situația din Afganistan a fost scăpată de sub control.

Oficialul european a făcut referire la o întâlnire cu fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani, în iulie, la Taşkent, în Uzbekistan:

 "Avea o mare amărăciune. Mi-a spus că, fără sprijinul aerian american, nu putea să păstreze ţara şi că trebuia să se replieze spre Kabul. Dar el nu a mai avut timp să aplice această strategie. Armata afgană a refuzat să lupte. Totuşi, ea nu era dezarmată, având în vedere cantitatea de armament lăsată talibanilor. Dar nu mai credea în victorie”, a adăugat Borrell.

În opinia sa, evenimentele recente ridică serioase probleme de leadership la nivel mondial şi reprezintă o ocazie de a consolida conceptul şi politica activă de autonomie strategică europeană.

Rămâne însă de văzut dacă toate statele membre vor fi de acord cu accelerarea acestui proces. Unele dintre acestea, mai ales cele de pe flancul estic, precum Polonia, țările baltice sau România rămân puternic atlantiste și se tem că o consolidare a puterii militare europene ar putea reduce angajamentul american în această regiune amenințată de Rusia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 august 2021