Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: Vladimir Putin nu vrea să se implice militar în Afganistan

Kremlinul urmărește cu atenţie situaţia din Afganistan, dar nu are nicio intenţie să se implice militar în această ţară, a declarat marţi preşedintele țării, preluat de CNN.

Putin a făcut această declarație la un eveniment al partidului Rusia Unită:

"Nici nu trebuie să spun faptul că nu intenţionăm să ne implicăm în afacerile interne ale Afganistanului, cu atât mai puţin să implicăm forţele noastre armate într-un conflict", a declarat liderul de la Moscova.

"Uniunea Sovietică a avut propria experienţă în Afganistan. Am învăţat lecţiile necesare", a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la conflictul militar cu grupuri insurgente afgane din anii 1980.

Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Administraţia de la Moscova se opune ideii poziţionării de trupe americane în ţări din Asia Centrală care au frontieră cu Afganistanul şi Rusia.

SUA şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Amintim, preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani care au preluat puterea.