Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biden confirmă respectarea deciziei ca trupele SUA să părăsească Afganistanul până pe 31 august

JOE_BIDEN_AFGANISTAN.jpg

Președintele american Joe Biden vorbind despre situația din Afganistan
Image source: 
AP / Susan Walsh

SUA vor finaliza retragerea din Afganistan până pe 31 august, anunță președintele american Joe Biden. ”Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”, a spus liderul de la Casa Albă după ședința G7 pe tema situației din Afganistan. Marea Britanie și alți aliați ceruseră anterior SUA să extindă evacuările și după 31 august.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, într-un discurs televizat, că SUA respectă ritmul evacuării trupelor din Afganistan pentru a finaliza retragerea până pe 31 august, conform planificării, transmite dpa.

"În prezent, suntem în grafic pentru a termina până pe 31 august. Cu cât putem termina mai repede, cu atât mai bine. Fiecare zi de operaţiuni aduce riscuri suplimentare trupelor noastre", a declarat preşedintele Biden, care a adăugat că finalizarea operaţiunii până la termenul limită "depinde de continuarea cooperării talibanilor".

Joe Biden a spus că a fost informat despre "riscurile în creştere" de pe teren, unde "există provocări reale şi semnificative" ce trebuie luate în considerare, subliniind creşterea ameninţărilor din partea ISIS-K, o grupare teroristă activă în Afganistan.

"Fiecare zi în care suntem pe teren reprezintă o altă zi în care ştim că ISIS-K încearcă să vizeze aeroportul şi să atace atât forţele SUA, cât şi forţele aliate şi civili nevinovaţi", a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.

"Depindem de Statele Unite. Ceea ce le transmitem americanilor este, în mod evident, să ne ofere timpul maxim pentru continuarea operaţiunilor", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei Franţei. Conform Palatului Élysée, la reuniunea G7, Franţa a formulat preocupări asupra evacuărilor şi situaţiei umanitare din Afganistan, asupra viitorului procesului politic şi asupra riscurilor generate de preluarea puterii de către talibani.