Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSAT: 200 de militari români, trimiși în Afganistan pentru operațiuni de evacuare

csat.jpg

CSAT: 200 de militari români, trimiși în Afganistan pentru operațiuni de evacuare. Sursă foto: presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca România să particpie la operațiunile de evacuare a cetățenilor afgani, cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, se arată într-un comunicat emis la finalul ședinței CSAT.

În cadrul ședinței, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar şi s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani - colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România sau categorii vulnerabile, precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi.

Evoluția situației din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză, se mai arată în comunicat.

Pe termen scurt și mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani.

Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraționist conex evoluțiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituțională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

Totodată, va fi intensificată colaborarea cu instituțiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum și cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potențiale valurile migraționiste dinspre Afganistan.

Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunității internaționale de preluare a refugiaților a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.