Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explozii puternice în apropierea aeroportului din Kabul (LIVE TEXT)

atac_afganistan.jpg

AP - Wali Sabawoon

Explozii puternice în apropierea aeroportului din Kabul. Pentagonul a confirmat deflagrația. Explozia a fost produsă de un atacator sinucigaș.

UPDATE 09.20: Crește bilanțul atentatelor de la aeroportul din capitala Afganistanului. Cel puțin 90 de persoane, printre care 13 militari americani, și-au pierdut viața în urma exploziilor de aseară, de la Kabul. Mai mult de 150 de oameni au fost răniți. Evacuarea civililor este acum accelerată, a comentat un oficial pentru Reuters, care a adăugat că zborurile continuă să plece regulat.

UPDATE 05.20: Cel puțin 60 de civili și 13 militari americani au murit in urma atacurilor sângeroase de ieri din capitala afgană. Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul în timp ce președintele Joe Biden le-a transmis atacatorilor că vor plăti pentru viețile pierdute.

UPDATE 21:20 Talibanii "condamnă ferm" atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, informează AFP şi Reuters.

UPDATE 21:05: Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul, a scris joi ministrul de Externe pe Twitter. Celula de criză interinstitutionala e în contact cu cei 9 cetățeni români aflați încă în Afganistan, care nu au fost afectați de atacuri, a precizat ministrul.

UPDATE 20:50:  Cel puţin 64 de persoane, inclusiv patru militari americani, au fost ucise în dublul atac sinucigaş comis joi în zona Aeroportului din Kabul, afirmă oficiali afgani şi din cadrul armatei americane.

UPDATE 19:36 Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm, joi seară, atacul terorist comis în zona Aeroportului din Kabul, precizând că prioritatea statelor membre NATO rămâne evacuarea civililor care vor să părăsească Afganistanul. "Prioritatea noastră rămâne să evacuăm cât mai mulţi oameni spre zone sigure cât mai rapid posibil", a precizat secretarul general NATO.

UPDATE 19:10 Dublul atentat sinucigaş comis joi în apropierea Aeroportului din Kabul este opera filialei afgane a reţelei teroriste Stat Islamic, afirmă un oficial guvernamental de la Washington, citat de agenţia Associated Press.

UPDATE 18:15/ Macron: “Pericolul extrem persistă în orele următoare în Kabul și în zona aeroportului. Rămânem în strânsă legătură cu aliații noștri americani”, a transmis, a transmis președintele francez.

UPDATE 18:15 Pentagonul a confirmat că a avut loc cel puțin o doua explozie în apropiere de aeroportul din Kabul, în apropiere de Hotelul Baron. El a spus că explozia de la Parta Abbey a aeroportului a fost ”rezultatul unui atac complex”.

UPDATE: Cel puțin 13 persoane au murit, inclusiv copii, în timp ce mulți talibani au fost răniți în timpul exploziei, a spus un oficial taliban, scrie Reuters.

 

 

Se pare că atacul a avut loc chiar la intrarea în aeroport, lângă un hotel folosit în special de străini. Inițial, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că „nu este clar dacă sunt victime”. Totuși, informații neconfirmate de autorități spun că explozia a avut loc într-o zonă aglomerată și că sunt răniți.

 

 

Mai multe state au avertizat în ultimele ore asupra unui risc crescut de atac terorist la aeroportul din Kabul și le-au cerut cetățenilor să evite zona respectivă. Australia, SUA și Marea Britanie au emis alerte pentru cetățeni.

Statele coalitiei care a actionat în ultimii 20 de ani in Afganistan se pregatesc să-și încheie operatiunile de evacuare mai devreme decat termenul stabilit, 31 august.

Deja Franta si Spania au anuntat ca isi vor opri evacuarea vineri. Potrivit unor surse citate de CNN, operațiunile americane de evacuare din Afganistan se vor încheia la fel, vineri noaptea, iar cele britanice, joi noapte.

Aproape  90.000 de oameni au fost deja evacuați pe calea aerului de pe aeroportul din capitala afgana.

Mii de persoane încă așteaptă în incinta și în apropierea aeroportului, în speranța că vor reuși să plece din țară.

.