
Politică
R.Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea independenței
240639798_4319754534809948_3500623501658935597_n.jpg

”În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni - și doar cu ei, are viitor. Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova”. Este mesajul Maiei Sandu, cu prilejul Zilei Independenței R.Moldova.
Să spunem că, președintele moldovean va ține un discurs oficial, în Piața Marii Adunări Naționale.
Și premierul moldovean, Natalia Gavriliță, a venit cu un mesaj cu ocazia Zilei Independenței R.Moldova. ”Suntem o mână de oameni și ne aflăm acum pe tot globul. Legătura multora dintre noi cu țara e doar prin inimă și internet. Știu că multora acum le este dor de țara lor. Dar știu că nouă tuturor ne este dor de Moldova satelor pline de copii, Moldova orașelor pline de forfotă și activitate economică, de Moldova pădurilor bătrâne și a fântânilor cu apă curată. Lucrăm împreună să avem o țară cu dreptate, o țară cu respect față de munca cinstită, o țara în care lucrezi, investești și prosperi. Fie ca următorii 30 de ani să fie mai buni. Să fie cu lecții învățate, cu greșeli nerepetate, cu eforturi încununate de rezultat și cu bucuria de a ne vedea unii pe alții împliniți”.
La festivitățile din PMAN, vor fi prezenți și președinții României, Ucrainei și Poloniei. În jurul orei 13.00, președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky vor face declarații. Președintele Ucrainei, dar și cel al Poloniei, vin pentru prima data într-o vizită oficială în R.Moldova. Klaus Iohannis a fost la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova.
Manifestările au început de dimineață cu depuneri de flori la monumentul ”Maica Îndurerată” de la Memorialul ”Eternitate”. În jurul orei 10.00, depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, ulterior - festivitatea de inaugurare a sărbătorii naționale, în Piața Marii Adunări Naționale. Aici va avea loc și parada militară. Vineri, în PNAM, se va desfășura și spectacolul folcloric ”Moldovenii când se strâng”, după care Cristofor Aldea Teodorovici va susține un recital. Evenimentele vor culmina în jurul orei 17.00, cu un CinePark.
Potrivit autorităților, programul artistic se va încheia mai devreme, întrucât suntem în pandemie, iar cazurile de coronavirus continuă să crească. Participanții la evenimentele din PNAM trebuie să fie vaccinați, să păstreze distanța socială și să poarte mască de protecție. Ministrul Culturii a îndemnat cetățenii să urmărească online evenimente din centrul Capitalei, pentru a evita aglomerația.