Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis și Zelensky au participat la parada militară de la Chișinău

independenta.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării Republicii Moldova

De Ziua Independenței R.Moldova, președintele României, Klaus Iohannis, dar și cel al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, au ajuns cu întârziere la Chișinău, din cauza ceții. Cei doi șefi au reușit totuși să fie prezenți la parada militară din Piața Marii Adunări Naționale, întrucât programul festiv a fost amânat cu două ore. 

Aplaudați de mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale, Klaus Iohannis și Volodymyr Zelensky au urcat pe scena instalată în fața Guvernului. Au fost întâmpinați de președintele R.Moldova, Maia Sandu, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, care ajuns joi la Chișinău.

Guvernul de la Chișinău a anunțat în dimineața zilei de vineri că programul dedicat împlinirii celor 30 de ani de independență se amână. 

După ora 13.00, președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky vor face declarații. Președintele Ucrainei, dar și cel al Poloniei, au venit pentru prima data într-o vizită oficială în R.Moldova. Klaus Iohannis a fost la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova. 

În jurul orei 12.00, ceremonia festivă a sărbătorii naționale Ziua Independenței a fost declarată oficial închisă. Șeful statului a ținut un discurs, după care a avut loc parada militară, la care au participat peste 1300 de militari. Urmează un spectacol folcloric. 

Manifestările au început de dimineață cu depuneri de flori la monumentul ”Maica Îndurerată” de la Memorialul ”Eternitate”, ulterior la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei. Evenimentele vor culmina în jurul orei 17.00, cu un CinePark. 

Autoritățile din sănătate au recomandat ca evenimentele să fie încheiate mai devreme, fără concerte de amploare și focuri de artificii, întrucât suntem în pandemie, iar cazurile de coronavirus continuă să crească.