Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis:”Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm în sprijinul de reforme, asumate de autorități”

maia_iohannis_poza_2.jpg

Image source: 
presidency.ro

”România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al R.Moldova. Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană, asumate de autoritățile din R.Moldova. Am acționat ca sa menținem R.Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”. Declarația îi aparține lui Klaus Iohannis și a fost făcută la Chișinău, cu prilejul Zilei Independenței R.Moldova.

”Sunt deosebit de bucuros să revin la Chișinău, la Ziua Independenței. România  rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al R.Moldova. Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm în sprijinul de reformă pentru integrarea europeană.Tot astăzi sărbătorim 30 de ani de la stabilarea relațiilor diplomatice, România fiind primul stat care a recunoscut independența R.Moldova”, a ținut să puncteze liderul de la Cotroceni.

Potrivit lui Klaus Iohannis, România și R.Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică, prin comunitatea de limbă, cultură și istorie. ”În toata aceasta perioadă, România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al R.Moldova. Am acționat ca să menținem R.Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene. Suntem pregătiți sa acordam întreaga noastră susținere pentru implementarea reformelor asumate de autoritățile moldovene”.

Să spunem că, este prima vizita a lui Klaus Iohannis după alegerile anticipate, din 11 iulie, dar și după formarea noului Guvern. Președintele a felicitat autoritățile pentru victoria în aceste alegeri. ”Felicit cetățenii R.Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din R.Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea în parcursul pro-european și pro-reformă ireversibil și oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni”, a mai declarat Klaus Iohannis la Chișinău. 

Președintele României a vorbit și despre apofundarea cooperării între R.Moldova și România. ”Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate şi conjugate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum şi a parcursului european al Republicii Moldova. Suntem pregătiţi să acordăm întreaga noastră susţinere în procesele de transformare, modernizare şi implementare a reformelor. Aşadar, vom acţiona hotărât în spiritul Parteneriatului nostru Strategic. Am discutat despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene şi să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăţi. Discuţiile noastre au oferit prilejul unui schimb foarte util de vederi cu privire la situaţia de securitate regională, cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, şi conflictele prelungite”, a conchis Klaus Iohannis. 

Precizăm că, liderul de la Cotroceni a fost la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova. 

Maia Sandu: ”R.Moldova își dorește să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră”

Cu prilejul Zilei Independenței, președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă cu probleme complexe. ”Vom fi un promotor al dialogului și păcii, al soluțiilor diplomatice, al compromisului pașnic, în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă proactivă și previzibilă, vom participa constructiv și înțelept în dialogul global. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apăra valorile și interesele noastre naționale”.

”Locul Republicii Moldova este în familia statelor europene. Integrarea europeană este calea cea mai firească de dezvoltare pentru țara noastră, o cale ce va aduce prosperitate și securitate cetățenilor. Moldova e o țară mică, ce depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organizații. Vrem să dezvoltăm relații strânse de prietenie, bazate pe încredere și respect reciproc, cu țările vecine, cu partenerii noștri și cu celelalte state ale lumii. Independența înseamnă și capacitatea de a avea prieteni cu care ne ajutăm la nevoie, cu care dezvoltăm proiecte comune în beneficiul cetățenilor, cu care sărbătorim aniversări importante ca ziua de astăzi. Apreciez mult gestul de prietenie al președintelui Poloniei, dar și al președinților României și Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Cu prilejul celor 30 de ani de independență a R.Moldova, la Chișinău au venit și președinții Ucrainei și Poloniei. Împreună cu șeful statului, Maia Sandu, dar și președintele României, au participat la parada militară, după care au avut întrevederi.