Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden avertizat: „Următoarele zile vor fi cele mai periculoase” și un alt atac terorist este de așteptat la Kabul

joe_biden.png

Președintele SUA, Joe Biden
Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă

Liderul de la Casa Albă și vicepreședintele Kamala Harris au fost avertizați vineri de echipa lor de securitate națională că un alt atac terorist este probabil să aibă loc la Kabul, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Președinției.

Oficialul de la Cas Albă a adăugat că SUA iau măsuri de protecție maxime pe aeroportul capitalei afgane. Chiar și în fața acestor amenințări, a spus Psaki, SUA continuă „operațiunea istorică” de evacuare din Afganistan.

Următoarele zile ale acestei misiuni vor reprezenta cea mai periculoasă perioadă de până acum”, a precizat oficialul.

Totodată, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că ar fi „iresponsabil” să nu se dubleze măsurile de securitate.

Credem că există amenințări credibile, de fapt aș spune amenințări credibile specifice și vrem să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru acestea”, a spus el.

În acest moment, armata americană este într-o cursă contracronometru de retragere din Afganistan până la 31 august, termenul limită stabilit de Joe Biden. Președintele american a declarat că a ordonat Pentagonului să plănuiască o lovitură contra ISIS-K: ”Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna”.

În prezent, bilanțul victimelor după atentatul de la Kabul este în creștere. Cel puțin 169 de afgani și 13 soldați americani și-au pierdut viața în urma exploziei, potrivit a doi oficiali citați de Associated Press. Pentagonul a precizat vineri că în atacul de la aeroport a fost o singură explozie, și nu două cum anunțase la început.