Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii anunță că îi pot primi înapoi pe afganii deportaţi din Europa, însă vor fi aduși în faţa unui tribunal

zabihullah mujahid.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Un purtător al talibanilor a declarat că guvernul lor ar accepta orice migranţi afgani ale căror cereri de azil au fost respinse în Europa, dar aceştia vor fi aduși în fața unui tribunal, relatează Reuters, citat de Agerpres.

În Europa, guvernul austriac condus de conservatori a adoptat o linie dură în privinţa solicitanţilor afgani de azil din UE, ministrul de interne afirmând iniţial că Austria ar trebui să continue să-i deporteze pe solicitanţii de azil respinşi înapoi în țara lor cât de mult timp posibil.

Între timp, ministrul Karl Nehammer a recunoscut că acest lucru nu mai este posibil, dar a spus că doreşte înfiinţarea de "centre de deportare" în ţările vecine Afganistanului.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru ziarul „Kronen Zeitung” că guvernul său ar fi dispus să-i accepte pe deportaţii afgani.

"Da. Vor fi duşi în faţa unui tribunal. Acesta va trebui apoi să decidă cum să se procedeze în cazul lor", a declarat Zabihullah pentru ziar atunci când a fost întrebat dacă talibanii ar primi în ţară solicitanţi de azil refuzaţi de Germania şi Austria sau care au comis infracţiuni în aceste ţări europene.

Zabihullah nu a furnizat amănunte privind motivul pentru care repatriaţii ar trebui duşi în faţa unui tribunal şi nici ce acuzaţii ar risca ei.

Totodată, el a repetat angajamentul talibanilor de a respecta drepturile femeile în cadrul legii islamice sau Sharia.

"Vom asigura toate drepturile la care femeile au dreptul în conformitate cu Sharia. Le vom acorda femeilor drepturi islamice, le vom permite educaţia şi le vom crea condiţii să muncească. Suntem în curs de a realiza aceste lucruri", a afirmat purtătorul de cuvânt al talibanilor.